A kotyvasztott boroktól a minőségig!

Kotyvasztott borok?
Kotyvasztott borok?
Kotyvasztott borok?

A borászok sokszor frászt kapnak a különféle mesterséges „bor”-nak nevezett italoktól, s ez nem is csoda, ugyanis egyre több hasonló terméket látni az áruházak polcain. Ahogy mondani szokták, ezek a borok szőlőt nem láttak, s ez valóban így van. A köznyelvben emlegetett tablettás borok valóban mesterséges anyagokat tartalmazó italok, amelyek természetesen csak az ízükben hasonlítanak az eredeti, szőlőből készült borokra. Ez kétségtelen, ahogyan az is, hogy ezek a bornak nevezett italok meglehetősen károsan hatnak az emberi szervezetre. Tudnunk kell tehát, hogy a valódi minőség nem ezen a szinten kezdődik, már ami az árakat illeti. Manapság egyre több olyan palackozott borral is találkozhatunk, amely magában hordozza ezt a gyatra minőséget. Sokan úgy gondolják, hogy az üvegpalackokba zárt borok lényegében jó minőségűek, pedig ez nem minden esetben van így. Ha üveges bort veszünk, akkor is érdemes alaposan megvizsgálnunk az összetevőket, illetve a gyártási eljárásokra vonatkozó adatokat. Sok gyártó tömegcikként tekint a borra, s a minőséget meglehetősen mellőzi, még az üveges borok esetén is, így az odafigyelés mindenképp indokolt. Persze az ár ebben az esetben is egy nagyon jó szűrő. A néhány száz forintos palackozott borok nagy része nem minőségi. Persze kivételek is akadnak, azonban ez csak a ritka esetekben fordul elő. A valóban jó borok általában ezer forint környékén kaphatók, s természetesen felfelé a határ itt is a csillagos ég. Nem mindegy tehát mit iszunk és hogyan, ezért vásárlás előtt alaposan tanulmányozzuk át a címkéket!