A magyar borászat a XVIII. században

A magyar borászat folyamatai
A magyar borászat folyamatai
A magyar borászat története

Mária Terézia a XVIII. században folytatta az előtte létrejött tendenciát a borászat terén, így egyre nehezebb helyzetbe került ez a terület Magyarországon. Csak Ausztriába, valamint Cseh- és Morvaországba (esetleg az ettől északra fekvő területekre) lehetett bort exportálni, a harmincad vám pedig még ezt is sújtotta. A század végén már nem igazán volt magyar bolt a külföldi országokban. Ilyen körülmények között a magyar borászok egyre érdektelenebbé váltak, így a minőség sem volt stabil, hanem inkább visszaesett.

 

Széchenyi István fontos személy volt a borásztatban, hiszen ő azt szorgalmazta, hogy a tudományos tapasztalatokat, modern, specializált módszereket vezessék be ezen a területen is. Ebben az időszakban, 1857-ben, leginkább neki és néhány másik magyar nemesnek köszönhetően, megrendezték az első Magyar Általános Mezőgazdasági Kiállítást. Ennek keretében, egy rendkívül nagy jelentőségű borversenyre is sor került. Itt érdemes megjegyezni azt, hogy a 2001 nevezett bor közül, a Tolcsvai aszúbor szerezte meg az első díjat.