Borban az egészség

Bor kultúra
Bor kultúra

A mérsékelt vörösborfogyasztás a szakszervek
szerint is jelentősen pozitív élettani hatással van az emberi szervezetre,
többek között nagymértékben csökkenti a
kardiovaszkuláris betegségek kockázatát. A borban található antioxidánsok közül
az ún. polifenolok a vörösborban körülbelül 2000 mg/liter, a fehérborban 300
ml/liter mennyiségben vannak jelen. Az antioxidánsok legfőbb szerepe, hogy
gátolják a szervezet építőanyagainak kémiai sérülését, amely az igen
reakcióképes szabad gyökök oxidálóhatásának eredményeképpen jön létre.
A vörösborban található polifenolok egyebek mellett erősítik a C-, és az
E-vitaminok antioxidáns hatásait is és gyulladáscsökkentő hatásúak, csökkentik
az összkoleszterin szintet. A vörösbor növeli a szöveti plazminogén (t-Pa) aktivitását,
amely gyorsítja a fibrinolízis folyamatát, ezáltal pedig a vérlemezkék
összetapadásának hajlandóságát csökkenti; e két hatás az érpályán belüli vérrög
képződést akadályozza meg. Mivel a vörösbor összetevői növelik a vér
nitrogén-oxid szintjét is, amely az erek keresztmetszetét tágítja, mondhatni, a
vörösbort a Jóisten is arra teremtette, hogy a vérrögösödés megelőzésében az
ember hasznára legyen.

Természetesen ezek az élettani hatások akkor fejtik ki kedvező hatásukat, ha a
vörösbort rendszeresen, de mértékkel, nem pedig nyakló nélkül fogyasztjuk. Mint
minden természetes gyógyhatású szernek, így a vörösbornak is meg van a maga
hatásmechanizmusa, és napi adagja, amely férfiaknál 200-300 ml, míg nők
esetében 100-200 ml.

 

Kovács Rhewa Andrea

Print Friendly