nem hivatalos oldal

Borkultúra

Gondolatok a borcsókolásról

Borkóstolás

Borkóstolás

A borkóstolásnak megvan a maga precíz művelete, amelyet a
szakértők mindig lépésről-lépésre betartanak. Billegetik a pohárban,
lötyögtetik, ízlelgetik, szürcsölik, járatják a szájukban, és okosakat mondanak
közben.

Annak, aki nem borszakértő, szintén vannak benyomásai. Mint például
szerénytelen személyemnek a Budai Borfesztiválokon.

Van olyan fehérbor, amelyik úgy kuporodik rá az ember nyelvére, mint egy
tökéletes simaságú, szinte puha kis kavicsdarab, amit sok ezer év csiszolt
gömbölyűvé a hideg folyómederben. Egy másik enyhén csipkedi a nyelvem hegyét,
egy harmadik mintha pajkosan pattogna ide-oda; habzóbor a drága, hát az a
dolga. Mintha enyhe pezsgőt inna az ember. Olvasd Tovább

Amerikából jöttem, bor nem készül belőlem, mi az?

Othellóban az egészség!

Othellóban az egészség!

Az Othelló.

A direkt termő szőlőfajták telepítése hazánkban tilos, illetve engedélyhez
kötött főként gyenge minőségű boruk és nem óvilági eredetük, illetve egyes
esetekben kimutatható egészségkárosító hatásuk miatt. E fajták bogyói elég sok
pektint tartalmaznak, amik a bor erjedése során metilalkohollá alakulhatnak át.
A metilalkohol májkárosító hatású, egyben erős idegméreg is.

Egyes direkt termő szőlőfajták borának jellegzetes poloskához hasonló íze,
amelyet rókaíznek, vagy labruszkaíznek is neveznek, eredetük, az Amerikából
származó vitis labrusca – rókaszőlő faj után. 2000 óta csak a házi kertekben,
étkezési szőlőként tartható, bor nem készíthető belőlük. Olvasd Tovább

Borban az egészség

Bor kultúra

Bor kultúra

A mérsékelt vörösborfogyasztás a szakszervek
szerint is jelentősen pozitív élettani hatással van az emberi szervezetre,
többek között nagymértékben csökkenti a
kardiovaszkuláris betegségek kockázatát. A borban található antioxidánsok közül
az ún. polifenolok a vörösborban körülbelül 2000 mg/liter, a fehérborban 300
ml/liter mennyiségben vannak jelen. Az antioxidánsok legfőbb szerepe, hogy
gátolják a szervezet építőanyagainak kémiai sérülését, amely az igen
reakcióképes szabad gyökök oxidálóhatásának eredményeképpen jön létre.
Olvasd Tovább

A vörösbor jótékony hatásai

A vörösbor kedvezően hat az egészségre

A vörösbor kedvezően hat az egészségre

Nem kérdéses, hogy a magyar borok széles körű ismertségre és népszerűségre tettek szert, világviszonylatba is. A bor az ország egyik nemzeti jelképének is tekinthető, így azok a külföldiek, akik az országra gondolnak, meglehet, hogy az elsők között a finom bor jut eszükbe róla. Hazánkban számos kitűnő és színvonalas borvidék is található, így a borkészítés hagyománya ma is töretlenül él. Régen úgy tartották, hogy a bor rendkívül jó bélfertőtlenítő szer, mivel kiválóan megvéd az emésztőrendszeri fertőzések elleni is.

A rendszeres és mérsékelt vörösbor fogyasztása csökkenti a szív és érrendszeri betegségek kialakulásának a kockázatát is, mondhatni feleakkorára csökkenhet ez az érték. Olvasd Tovább

Magyar borok az olimpián

Kiváló magyar borok

Kiváló magyar borok

Borára, borászataira méltón lehet büszke a magyar nemzet, hiszen számtalan külföldi elismerést tudhat magáénak az ország ezen a területen. Nemrégiben megrendezésre került az egyik legrangosabb borverseny is, ahol a magyar borászok csaknem 49 érmet és köztük 18 aranyérmet zsebelhettek be. Ezt az igencsak elismert eseményt a borok olimpiájának is nevezik, ami Franciaországban kerül megrendezésre Challenge du vinen néven.

A versenyen a magyar borászok 128 bormintával neveztek be, amelyek közül mondani sem kell, hogy a benevezett borok majdnem fele valamilyen pozitív elismerésben részesült. Mégpedig ezek közül, ahogyan már említésre került 18 aranyérmet ítéltek a magyar boroknak, emellett 18 ezüstérmet és 13 bronzérmet is szereztek. Olvasd Tovább

A magyar borkultúra

A magyar borkultúra

A magyar borkultúra

Joggal jelenhetjük ki, hogy napjainkban már a magyar bor hozzátartozik az ország nemzetközi identitásához, így bizony sok külföldi ember, Magyarországot a jó és ízletes borral asszociálja elsősorban. Ami bizony egy igazi dicsőséget jelent a magyarok számára, hiszen finom boraikra méltón lehetnek büszkék a gazdák, a borászok. Kimagasló minősége miatt ugyanis, nemcsak az országban, hanem nemzetközi szinten is igazi elismerésre, megbecsülésre tettek szert a magyar borvidékek, illetve a magyar borászok.

Az ország egy tradicionális bortermelő vidéknek tekinthető, olyan különleges és régi évjáratú borokat állítanak elő, illetve őriznek itt, amelyek igazi ritkaságnak tekinthetőek, így közülük olyanok is akadnak, amelyek ma már nincsenek is forgalmazásban. Olvasd Tovább