Diákszámla és diákhitel: tud meg, hogy mikkel élhetsz!

diákszámla
Diákszámla

A diákszámla és diákhitel rendkívül fontos pénzügyi eszközök lehetnek a tanulmányok és a mindennapi kiadások finanszírozásában. A kedvezményes diákszámlák alacsony költségekkel és rugalmas szolgáltatásokkal segítik a fiatalokat a pénzügyi tudatosság kialakításában. Bár ezeket a legtöbb bank kínálja, de mindenképpen érdemes alaposan körülnézned a pontos ajánlatok és szolgáltatások között, mert lehetnek komoly eltérések.

Kedvezményes diákszámla: miért éri meg?

A legtöbb magyar bank (MBH, CIB, Erste, Gránit, UniCredit, OTP) speciális diákszámlákat kínál, amik a fiatalok igényeihez igazodnak. Ezek alacsony költségekkel, olykor díjmentesen is elérhetőek és számos előnyt kínálnak a mindennapi pénzügyek kezeléséhez. Mindezt annak reményében teszik az intézmények, hogy felnőtt korban is ott fogsz majd náluk bakolni.

Ami viszont biztos, hogy amíg esélyed van, megéri kiaknáznod a kedvezményes számlákat, így legalább megtanulod a kezelését, ami jó tapasztalat lesz a jövőben. Most pedig lássuk, hogy konkrétan, milyen kedvezményekkel számolhatsz diákszámla esetén!

Alacsony vagy nulla számlavezetési díj

A diákszámlák legnagyobb vonzereje, hogy általában alacsony vagy nulla számlavezetési díjjal járnak. Ez azt jelenti, hogy nem kell fizetned a számla fenntartásáért, ami különösen előnyös lehet, amennyiben nem rendelkezel állandó jövedelemmel.

Ingyenes vagy kedvezményes bankkártya és kedvező tranzakciós díjak

A legtöbb diákszámla ingyenes vagy kedvezményes díjjal kínál bankkártyát, amit könnyen használhatsz pénzfelvételre és vásárlásra. A kapcsolódó díjak általában kedvezményes vagy díjmentes tranzakciókat biztosítanak, az átutalások esetében is. Itt is minden bank eltérő konstrukciókkal szolgál, ezért ezek figyelembevételével dönts! A BiztosDöntés.hu oldalon részletes leírásokat találsz ezekre vonatkozóan.

Mobilbanki és internetbanki szolgáltatások

A modern diákszámlák szinte minden hozzáférést biztosítanak a mobil- és internetbanki szolgáltatásokhoz, lehetővé téve, hogy kényelmesen, online intézd a pénzügyeidet. Ezzel a lehetőséggel könnyen követheted a kiadásaidat, intézhetsz QR-kódos átutalásokat, illetve indíthatsz fizetési kérelmet. Még lehetnek külön persely opciók, amikbe bizonyos célokra gyűjtesz.

Miért éri meg diákszámlát nyitnod?

A diákszámla nemcsak alacsony költségeket és kedvezményeket kínál, hanem segít megtanítani, hogy felelősségteljesen kezeld a pénzügyeidet. Az egyetem vagy főiskola alatt, a pénzügyi tudatosság kialakítása meghatározó lépés, amit a későbbi felnőtt életben jól kamatoztathatsz.

A tanulmányok finanszírozására pedig sokan élnek a diákhitel kínálta lehetőségekkel. Amennyiben nem tudod saját erőből kiegyenlíteni az iskolai költségeidet és ehhez a finanszírozáshoz fordulsz, akkor érdemes összekötnöd diákhitel számlával, ami további kedvezményeket kínál.

Mikor és kinek előnyös a diákhitel?

A magyarországi diákhitel rendkívül népszerű finanszírozási forma, ami lehetővé teszi, hogy több szinten is fedezni tudd a tanulmányaid költségeit vagy a mindennapi kiadásaidat. 2 fő típusa létezik: a Diákhitel1 és a Diákhitel2, mindkét különböző célokat szolgál, de közös bennük, hogy rendkívül kedvező feltételekkel elérhetőek el.

Diákhitel1: ez szabad felhasználású hitel, amit bármire elkölthetsz, legyen szó lakhatási költségekről, könyvek, okoseszközök, más tanszerek vásárlásáról vagy éppen tanulmányi útról, kirándulásról. A hitel összege havonta 15 000-től 150 000 Ft-ig terjedhet, így félévente akár 750 000 Ft ütheti a markodat. A kamat évi 7,99 %, ami még így is kedvező a személyi kölcsönéhez képest, de jó eséllyel visszaállhat ez is az eredeti 4,99 %-os szintre.

Diákhitel2: ez a finanszírozás kizárólagos tandíjra fordítható hitel, a kamat pedig 0%. Az intézmény által meghatározott tandíj összegéhez kérheted ezt, ami közvetlenül a felsőoktatási intézményhez kerül utalásra. Amit viszont fontos tudnod, hogy utóvizsga díjakra ez az összeg nem fordítható.

Képzési Hitel: ez a típusú támogatási forma, amivel élhetsz és alapvetően szakmai oktatáshoz igényelhetsz. Kifejezetten csak a képzések díjára költhető és kamatmentes. Felnőttképzésben maximum 500 000 Ft-ig igényelhető és szükség lesz 20 % önerőre is hozzá.

Diákhitel számla: milyen lehetőségek vannak?

Nem árt tisztában lenned a diákhitel igénylése esetén, hogy a finanszírozás folyósítása csak kijelölt bankokhoz kérhető. Ezek közé tartozik az Erste, Gránit, MBH és OTP Bank. A számlanyitás már elfogadott hiteligénylés esetén valósulhat meg, illetve a folyósítás alatt álló finanszírozás esetében, de a törlesztési periódus alatt már nem lehetséges kifejezetten Diákhitel Számla nyitása. Amit ezek ingyen biztosítani tudnak, azok a bankkártya éves díjai, számlavezetési, telefonbank havi díj, internetbank, átutalás, mobilapplikáció használata. Idetartozik még az ingyenes készpénzfelvétel, QR kódos fizetés és fizetési kérelem indítása is.

A diákhitel törlesztése

Amit nem felejthetsz el, hogy a felvett támogatást törlesztened is kell, amit érdemes minél hamarabb elkezdened. A diákhitel visszafizetése a tanulmányaid végeztével veszi kezdetét, a halhatói jogviszonyod megszűnésének 4-ik hónapjától. Az érvényes minimálbér 6 százalékának 1/12-ed része fog elmenni erre a célra, ami idővel változik. A Diákhitel2 esetében pedig sávos törlesztés van kiszabva. Ezekkel mindig légy tisztában és ne hagyd, hogy az adósság felhalmozódjon!