A mandula hasznos és esztétikus

Mandula
Mandula

Szinte minden gyümölcsnek van valamilyen gyógyhatása, amiről lehet, hogy az emberek többsége nem is tud. A szakemberek véleménye szerint, a mandula fogyasztása csökkenti a szív és érrendszeri megbetegedések kialakulásának lehetőségét. Persze bőrápoló hatását sem szabad figyelmen kívül hagyni. Ahhoz, hogy az említett betegségek megelőzését elősegítse, folyamatosan kell fogyasztani. Csakhogy a mandula nem olcsó, ezért talán előnyösebb, ha az ember ültet néhány facsemetét, majd azok felnőve eleget teremnek ahhoz, hogy hosszabb ideig legyen tartalék. Egy kifejlődött fa átlagosan 10-15 kilogramm friss mandulát terem évente. Igaz ugyan, hogy nem tolerál mindenféle talajt, de ahol a nemesebb szőlőfajták jól érzik magukat, ott a mandula is szereti.

Ha megfelelő helyre lett telepítve, sok törődést nem igényel, így akár a kezdő kertészek is próbálkozhatnak a csemetefák ültetésével. Nemcsak a gyümölcse miatt érdemes telepíteni. A tavaszi virágzáskor a mandula hihetetlenül gyönyörű, de egész évben jól mutat a kertben. Mivel Magyarországon ritkán fordul elő, ezért egy ilyen fa kuriózumnak számít a kertben. Ültetését inkább tágasabb kertekbe vagy terekre ajánlják. Gyümölcse késő ősszel érik be, így ráér akkor foglalkozni vele, amikor minden egyéb munkálat már befejeződött a kertben. Termését nyersen is lehet fogyasztani, de pörkölve és sózva még finomabb. Ráadásul a mandula a marcipán egyik elengedhetetlen alapanyagát képezi. Széleskörű felhasználása igazán hasznos növénnyé teszi, ezért kár lenne kihagyni kertünk különlegességei közül. A mandula mind esztétikai, mind pedig hasznosság szempontjából hálás növény.

Print Friendly, PDF & Email