A bor előállítási módja

bor
bor

Ha valamit, akkor ezt az italt biztosan nem kell bemutatni senkinek. Rendkívül változatos a felhozatal, mivel a bor különböző szőlőfajtákból készül. Az erjedés során a gyümölcs cukortartalma alkohollá alakul, ebből kifolyólag a nedű normál állapotban száraz.

Az édes változatokat a legtöbb esetben mesterséges készítményekkel állítják elő. Érdemes tudni, hogy kedvező körülmények között természetes módon is kivitelezhető. Ilyenek azok a variációk, amelyekhez késői szüretelésű szőlőt használnak fel. A bor kétféle eljárással állítható elő.

A reduktív technológia alkalmával teljesen elzárják a levegőtől, ennek köszönhetően megmarad a szőlőből kinyert gyümölcsös íz. Az oxidatív eljárás alatt, a fahordós érlelést kell érteni. Ebben az esetben a nedű veszít a gyümölcsösségéből, viszont ezt ellensúlyozza a fűszeres ízekkel. Az egészségre gyakorolt jótékony hatása közismert.

Mértékletes fogyasztás esetén támogatja a keringési rendszer működését, a benne található antociánoknak hála. A bor testességét a glicerintartalma határozza meg. A hagyományos mellett, manapság nagy közkedveltséggel bír a gyöngyöző változat.

Ezt úgy készítik el, hogy széndioxidot adnak hozzá. Ha nem szereti a pezsgőt, akkor is érdemes megkóstolnia, mert annak ellenére, hogy szénsavas, a kettő között óriási az eltérés. A palackozást megelőzően tisztításon, úgynevezett derítésen megy keresztül a bor annak érdekében, hogy a zavaros jelleg eltűnjön belőle.

Az eljárás alkalmával olyan anyagot kevernek hozzá, ami magához vonzza a szennyeződéseket, majd leszáll a hordó aljára. A derítőanyag általában egy agyagszerű ásvány, de esetenként szintetikus és állati eredetű szert is használnak.