A bor kellékek megléte kötelező

Bor kellékek

Szőlővel foglalkozni hivatás és mesterség, de a borászat az már művészet. A szőlőtermesztéshez tudás kell, az időjárás is befolyásoló tényező és érteni kell, hogy mit, miért, miként és mikor kell csinálni. A bor előállítása viszont tényleg művészet, hogy az eredmény az a csodálatos színű, aromájú ital kerüljön a pohárba, amit mindenki elvár.

Bor kellékek időben való beszerzése

Ehhez a bor kellékek is szükségeltetnek, ugyanis a hiányukban, hiába adott az érzék, a tudás, a szeretet és az elhivatottság, mert kivitelezhetetlen művelet lesz. Aki megszerezte a tudást és érzéket, amit kamatoztatni szeretne, annak elsősorban minőségi bor kellékek beszerzésére kell időt szakítson. Nemcsak annyiból áll, hogy valaki beszerez egy szőlőprést és néhány hordót, aztán már neki is vághat a nemes nedű elkészítésének. Nem! Ennél jóval több mindenre lesz szükség, ha első osztályú nedűt szeretne kapni. Első lépésben a zúzógép beszerzésére kell fókuszálni, ugyanis ezzel összeroncsolva a szőlő, hogy megkapjuk a levét. A továbbfejlesztett változata a zúzú-bogyozó gép, ami képes szétválasztani a szemeket a szártól.

Majd a szőlőprés következik a sorban, amivel az összeroppantott szemekből lehet kinyerni a szőlő levét. A nyílt fejtéskor könnyen elillan az illat, erre pedig a megoldást a borszivattyúk és szűrők adják. Majd következnek a hordók, amibe kerül a szőlőlé. Viszont, amikor az üvegbe kerül, akkor is szükségesek a bor kellékek. Felszolgálás előtt mindenképpen érdemes a megfelelő hőmérsékletre hűteni, majd ezt a fokot megtartani a borhűtők révén, a mandzsetták pedig elegánssá teszik a kitöltését.

Az asztali bortartó remek dísz is lehet. Amennyiben a megbontott nedű egy része megmarad, akkor a bor kellékek között megtalálható vákuumpompa nagy segítség, hiszen el lehet távolítani a segítségével az oxigént a palackból. Persze a bornyítók, a cseppőrök, sőt, a poharak sem hiányozhatnak. Ezeken kívül még bőven akadnak bor kellékek. Tehát látható, hogy a bor kellékek igen gazdag repertoárral rendelkeznek, amelyeknek megvan a saját és kiemelten fontos szerepük.