A bor palackozás több lépésből áll

Bor palackozás

Az igazán nemes nedűt mindig méltósággal és elegánsan kell fogyasztani. A bor pedig pontosan ilyen, amit nem lehet csak úgy kihörpinteni a pohárból, hanem meg kell adni a módját. Nemcsak üvegben árusított bor létezik, mert a hordós változatról sem szabad megfeledkezni, bár tény, hogy ez kezd kicsit kiszorulni.

A bor palackozás garantálja  a nedű eredetiségét

A bor palackozás viszonylag fiatalnak mondható, hiszen csupán 200 éves, mégis meghódította a kereskedelem ezen ágát. Mivel ez megkönnyíti a kereskedők dolgát, ezért nem meglepő, hogy ilyen gyors ütemben lett népszerű a bor palackozás, amivel a legjobban garantálni lehet az nedű eredetiségét. Természetesen erre csak akkor kerül sor, amikor az ital már palackérett, vagyis az összes alkotórésze harmóniában van egymással és a fajtajellege is kifejezésre kerül. Másik nagy előnye a bor palackozásnak, hogy tovább megőrzi a minőségét, sőt, még néha finomodik is az évek során. Maga a folyamat igen összetett. Amikor ipari mennyiségben történik, akkor gépek végzik a munkát, viszont a kisebb termelők mindezt manuálisan csinálják lépésről-lépésre. A folyamat során mindenképpen üveget vagy kerámiát kell használni. Az üveg színe is meg van határozva, ugyanis lehet olívazöld, sötétzöld, barna és színtelen.

Van egy kivétel, miszerint a tokaji bor palackozás csakis színtelen és 0,5 literesben lehet forgalmazni, ráadásul direkt ennek a fajtának tervezett, úgymond „tokaji palackban”. A lezárás körültekintéssel kell végbemenjen, hogy a nedű minősége ne károsodjon. Erre a mindenki által ismert parafa dugót használják, hiszen rugalmas, tökéletesen lég- és folyadékmentesen zár, nem sérti meg az üveget, viszont azonnal észrevehető, ha fel lett bontva a palack.

A bor palackozás utolsó lépése a címkék felhelyezése az üvegre, amin minden fontos információ meg kell jelenjen, mint az ital neve, fajtája, évjárat, cukor-, alkohol-, űrtartalom. A bor palackozás során használt címkék igazán esztétikusak, így megadva a nemes nedű kiemelkedő fontosságát, méltóságát és egyediségét. Az odafigyeléssel végzett bor palackozás nemcsak a minőséget jelzi, hanem a szemnek is tetszetős.