A Cabernet Sauvignon bor népszerűsége nem csökken

Cabernet Sauvignon bor
Cabernet Sauvignon bor

Az ősz nagyon sok kincset tartogat nekünk. A rengeteg termést is begyűjthetjük, amiért eddig fáradoztunk. Idetartozik a szőlő szüretelése is, ami bizonyos helyeken igazi ünnepség, ez pedig nem meglepő. Olyan finomságról beszélünk, aminek a gyümölcse és a belőle készült nedű is igazi ínyencség. Most egy kicsit behatóbban fogunk foglalkozni a Cabernet Sauvignon bor jellemzőivel.

Vezető szerepet tölt be a borok között, amit méltán kiérdemelt, hiszen testes mivolta gyakori kísérője a marhapörköltnek és a vadas fogásoknak. Ez a Franciaországból származó fajtát már a 17-ik században is említik bizonyos írások, aminek a nemesítésével nem kellett foglalkozni, mert az anyatermészet elvégezte. Óriási területeken termesztik ezt a fajta szőlőt, hogy a páratlan Cabernet Sauvignon bor bármikor az asztalra kerülhessen.

A betegségeknek nagyon jól ellenáll és nem mondható érzékenynek a fagyra sem. A cefrét hosszabb ideig a héjon tartják, hogy kioldódjon a színe és a csersav, majd 26-28 fokon erjesztik. Az aromákhoz hozzájárul az erjesztés ideje, de még a fa is, amiben ez végbement. Mivel a Cabernet Sauvignon bor semmivel sem társítva igen „kemény” jelzővel illethető, ezért legtöbbször házasítják merlot, Cabernet Franc, Malbec, Syrah, Sangiovese, Tempranilló fajtákkal.

A Cabernet Sauvignon bor az egészségnek is jót tesz.

Mivel ebben a borban kiemelten magas az antioxidáns szintje, ezért jótékony hatást gyakorol a szervezetre, természetesen mértékletes fogyasztás mellett. A Cabernet Sauvignon bor csersavtartalma szintén kiemelkedő, ez pedig hozzájárul ahhoz, hogy sokáig érlelhető legyen. Ez minél tovább tart, annál nemesebb lesz a nedű. érdemes akár 8 évig is érlelni. Itthon leginkább Villány-Siklósi és a Szekszárdi Borvidékeken találkozhatunk vele, de jelen van Egerben és a dél-balatoni vidéken is.

Itthon és külföldön is rengeteg pincészet kínálja ezt a remek italt, az emberek pedig kezdenek rájönni arra, hogy a minőség egyre jobban számít, mint a mennyiség. Amikor egy nehezebb vacsora mellé akarunk választani valamilyen fajtát, akkor jó döntés lehet a Cabernet Sauvignon bor, hiszen az emésztésre jótékonyan hat. Az ital csillogása a pohárban, a gyönyörű színe, a gyümölcsös illata, a jellegzetes zamata olyan kiemelkedővé teszi, hogy egyre többek kedvencévé válik. Mondhatni megkoronázza a vacsorát. Annak ellenére, hogy kiváló nedű, mégis a megfizethető kategóriába tartozik, így senkinek nem okoz beszerezni pár palack Cabernet Sauvignon bort.