A kikapcsolódás manapság elengedhetetlen

kikapcsolódás
kikapcsolódás

A fárasztó hétköznapokat és a munkahelyi stresszt ki kell pihenni. Nagyszerű kikapcsolódás a reggeli séta. A friss levegő, az ébredő természet látványa és a madarak hangja hihetetlenül sok energiát ad a nap hátralévő részéhez. Ha van háziállatod, akkor magaddal viheted. Hidd el, hálás lesz érte! Kiváló program lehet egy rövid utazás. Pattanj vonatra és látogass el Pozsonyba vagy Prágába!

Ezek a városok bővelkednek látnivalókban. A kerékpározás szintén kitűnő döntésnek bizonyulhat. Számos jótékony hatása van a szervezetre, így nem véletlen, hogy egyre többen választják kikapcsolódás céljából. A nyári hónapokban a vízi programokat is érdemes kipróbálni. Magyarországon sok csónakázásra alkalmas tó kereshető fel, amelyek közelében szálláshelyek is foglalhatóak.

A tengerparti nyaralás remek opció

A szörfözés, az úszás és a napozás kimondottan jó időtöltés. A tengerparti nyaralás alkalmával azonban érdemes óvatosnak lenned, hiszen megvannak a maga veszélyei. A parton különösen oda kell figyelni arra, hogy ne égjen meg a bőröd a napsugárzástól. Mindig legyen nálad naptej és a sütkérezések között tarts szünetet. Mezítláb inkább ne sétálj, ha szeretnéd elkerülni a kavicsok és kagylók általi sérüléseket.

Az utazás előtt állíts össze egy gyógyszercsomagot, amiben feltétlenül kapjon helyet fájdalom- és lázcsillapító, fertőtlenítő, illetve sebtapasz. A biztonság kedvéért, a tengerparti nyaralás megszervezésekor tájékozódj a szálláshely környéki egészségügyi intézményekről. A nagy hőségben fennáll a kiszáradás veszélye, ezért figyelj a folyadékpótlásra!

A pihenés nagyon fontos!

Köztudott, hogy aki túlságosan kimerült, az nem tud kellőképpen koncentrálni, ezáltal a problémákat is nehezebben oldja meg. A pihenés kiemelkedő szerepet tölt be a szervezet megfelelő működésében. Két formáját különböztetik meg, ami az aktív és a passzív. Az utóbbi az alvást, a beszélgetést, a zenehallgatást és az olvasást foglalja magába, míg az előbbi inkább a mozgásra és a sportra irányul.

Lefekvés előtt 2 órával már ne egyél nehéz ételeket azért, hogy az alvás zavartalan legyen. Hogy kinek milyen a megfelelő pihenés, az teljesen szervezetfüggő. Lehetőleg minden este ugyanabban az időpontban kerülj ágyba. Érdemes megemlíteni, hogy a koffein jelentős mértékben csökkenti az álmosságérzetet, viszont az alvásigény mértékét egyáltalán nem befolyásolja.

Pozitív a szauna hatása a szervezetre

Ez valójában egy sokkterápia, mivel a forró légfürdő és az azutáni jeges vízben történő merülés próbára teszi a szervezet alkalmazkodó képességét. A szauna hatása kifejezetten előnyös, hiszen élénkíti a vérkeringést, aminek következtében elkezdenek kiürülni a szervezetből a méreganyagok és fokozódnak az anyagcsere folyamatok. A meleg levegőnek köszönhetően felgyorsul az endorfin termelődése, így csökken a stressz és javul a közérzet.

Az intenzív hőmérsékletváltozás miatt kitágulnak, majd összehúzódnak az erek, ami szintén jót tesz a keringésnek. A szauna hatása az immunrendszerre is pozitív. Elmulasztja a fejfájást, sőt, az intenzív izzadásnak hála, támogatja a fogyást. Egy túlhajszolt, fárasztó nap végén, kevés jobb dolog létezik, mint ellazulni a forró gőzben.