Mindig is híresek voltak a magyar borok, érdemes ezeket jobban is megismerni. A védett eredetű borok minőségiek és meghatározott termőhelyről származnak, amely egyedi szabályozású és termelői kezdeményezésű. Az ilyen típusú borok földrajzi eredete is fontos, egy adott borvidékről, vagy azon belül egy kisebb régióból származik a szőlő. A must cukortartalmát nem szabad megváltoztatni a védett eredetű borok esetében, de a savtartalmát sem szabad kémiai úton szabályozni.
Itt értékesítés szempontjából is van szabályozás, hiszen csak a szüretet követő év augusztus 20-ától megengedett. Ebbe a kategóriába tartoznak többek között a tokaji borkülönlegességek, az egri borvidéken ilyen típusúak a Debrői hársfalevelű, valamint az Egri bikavér, a kunsági borvidéken ilyen bor az Izsáki Arany Sárfehér, a nagy-somlói borvidékről pedig ebbe a kategóriába tartozik az Olaszrizling, a Juhfark, Hárslevelű, valamint a Somlói furmint. Érdekesség, hogy a tokaji bor már az 1800-as évek végén szerepelt a magyar gyógyszerkönyvekben Vinum Tokajense Passum néven.