A Magyarországon ismert fontosabb borszőlőfajták

A hagyományos magyar borászat
A hagyományos magyar borászat
A hagyományos magyar borászat

A borászat nagy népszerűségnek örvend Magyarországon, ennek már hosszú évszázados hagyományai vannak. Azonban amellett, hogy szeretjük a bort, a minőség is fontos, hiszen több nemzetközileg is elismert magyar bor létezik. Számos fontos borszőlőfajtát ismerünk a magyar borászatban, amelyeket előszeretettel felhasználnak a szakemberek, azonban lehetetlen lenne ezt a teljes listát felsorolni.

 

A legfontosabb fehérborszőlő-fajták között érdemes szót ejteni a cserszegi, furmint, hárslevelű, kéknyelű és a leányka nevű szőlőkről, de vannak olyanok is, amelyek nem őshonosak, de fontosak, mint például a chardonnay, olaszrizling, szürkebarát, valamint a sárga muskotály. Őshonos vörösborfajták közül mindenképp meg kell említeni a kékfrankost, valamint a kadarkát, amelyek őshonos fajták a magyar borászatban. Magyarországon az előszeretettel használt fajták közül még olyanokat is meg kell említeni, amelyek nem őshonosak, mint például a merlot, a pinot noir, a kékoportó, a cabaret sauvignon vagy épp a nagyburgundi.