A propoliszos méz a szervezetünk őre

propoliszos méz
propoliszos méz

Az őszi influenzajárványok közeledtével, az eddiginél is értékesebbé válnak a természet kínálta immunerősítők. Ezek közül az egyik leghatékonyabb, a kiváló vírusölőként ismert propoliszos méz, ami a kellemes ízű repceméz és a fertőtlenítőként utolérhetetlen propolisz tinktúra találkoztatásának eredménye. Nem véletlenül használják a méhek is ezt a különleges készítményt a kaptár építőanyagaként, hiszen védelmet nyújt a rajnak a baktériumok, gombák és egyéb kórokozók ellen.

A propoliszos méz az emberi szervezetet is ugyanígy képes megóvni a meghűléses időszakban, de ha már megtörtént a baj, sikeresen veszi fel a harcot a felső légúti betegségek előidézőivel. Persze ennyiben korántsem merül ki ennek az ízletes természetes antibiotikumnak a hatásköre, a propoliszos méz ugyanis húgyúti fertőzés, prosztatapanaszok és magas vérnyomás esetén is biztos segítségnek számít. Ami pedig a torokgyulladás enyhítését illeti, ez esetben is az „egységben az erő” igazsága érvényesül, azaz a repceméz és a propolisz keveréke lassabban szívódik fel, tehát hosszabb ideig marad a gyulladt felületen, így jobban hat.

A propolisz tinktúra kitűnő fertőtlenítő

A méhkaptár védőbástyájaként használt propolisz tinktúra növényi gyanták és méhviasz összevegyítéséből jön létre. Nagyszerűen szigetel, eltünteti a kaptáron keletkezett repedéseket és megvédi a káros anyagoktól a kis mézmunkások otthonát. Mivel számtalan gyógyhatású anyagot, ásványokat, nyomelemeket, aminosavakat, vitaminokat tartalmaz, a propolisz tinktúra főszerepet tölt be a népi orvoslásban, de a mai modern kor emberének otthonából sem hiányozhat.

Sajátos szúrós íze miatt, egyesek idegenkednek tőle, a repcemézzel elegyített formában azonban ez a negatív tényező is megszűnik, így bárki bátran kipróbálhatja. A Beobee bioméhészet gazdag felhozatalában propoliszos repcemézet és alkoholmentes propolisz tinktúrát is találunk, amit az erősebb ízekre kevésbé finnyás kisgyermekeknek is adhatunk, ha szeretnénk, hogy az őszi, téli hónapok orrfolyás és tüsszögés nélkül teljenek el.