A száraz fejbőr hatásának megszüntetése

száraz fejbőr
száraz fejbőr

A fejbőr, bár többnyire a haj alatt van, semmivel se igényel kevesebb törődést, mint az emberi bőr más testrészeken. Közismert, hogy kellemetlen, ha túl sok zsír képződik rajta. Ám a másik véglet sem túl szerencsés. A száraz fejbőr sok bosszúságot okoz. Nem túl jó érzés, ha húzódik, vagy állandóan viszket. Az is előfordulhat, hogy hámlani kezd, és/vagy a korpásodáshoz hasonló tüneteket produkál. Mindez a hajnak is árthat. Élettelenné, töredezetté válhat. Nem jut hozzá a zsírhoz, amely a külső hatásokkal szembeni védelmet biztosít számára.

Így végső soron hajhullásra adhat okot a száraz fejbőr. Ahhoz, hogy meg lehessen szüntetni a hatását, először is az azt kiváltó okokkal kell tisztában lenni. A túl gyakori hajmosás is ezek közé tartozik. Ez ugyanis eltávolítja a hajról és a fejbőrről a természetes zsírokat, amelyek bezárják a nedvességet a hajszálakba. Egy agresszív sampon szintén a száraz fejbőr okozója lehet, mert dehidratációt idézhet elő. Az is problémát jelenthet, ha valaki hajmosás után nem öblíti ki rendesen a haját, így abban készítménymaradványok maradnak.

A forró víz vagy a száraz levegő szintén kiszáríthatja a fejbőrt. Ekcémát, atópiás dermatitiszt vagy pikkelysömört is jelezhet a száraz fejbőr. Ekkor mindenképpen orvoshoz kell fordulni. A többi esetben a tudatos hajápolás elég lehet a jelenség megszüntetéséhez. Ebbe beletartozik a kímélő, minél kevesebb vegyszert és több növényi kivonatot tartalmazó sampon használata is. És persze fontos a megfelelő táplálkozás, hogy a haj és a fejbőr kellő mennyiségű tápanyaghoz jusson. Ám ha már hajhullásra került sor, az megnehezíti a helyzetet. Ekkor a hajnövesztést serkentő készítményekre van szükség. Jól jöhet egy vitamindús tápanyagokban gazdag hajtonik. Nem árt, ha olyan anyag is szerepel az összetevők között, amely erősíti a haj vázát alkotó keratint. Sok olyan kozmetikum van, amely megfelel ezeknek az elvárásoknak. Ezen kívül kapható olyan kapszula, amely szinte az összes hajhullásra ajánlott vitamint tartalmazza.