A szőlészet különböző módszerei

A szőlészetnek számos módszere van
A szőlészetnek számos módszere van
A szőlészetnek számos módszere van

A szőlőművelésnek több módszere létezik, ezt a munkálatot tőkeművelésnek is szokták hívni, ezalatt leginkább azt értjük, hogy a szőlőfákat milyen sortávolságra ültetik, de a törzsmagasság, valamint termőrész kialakításának módja is idetartozik. A szőlőmetszés módja a szőlészet egyik legfontosabb eleme és a művelésmóddal is összefüggésben van. A szőlőművelés célja természetesen az, hogy megfelelő lehessen a termés, de a minőség szempontjából is fontos. Azonban más szempontokat is figyelembe kell venni, mint például a gépesítés körülményeit, valamint a munkaerő-szervezési előnyöket.

 

Nincs egy olyan művelésmód, amelyik minden esetben célszerű, így meg kell gondolni az adott lehetőségek függvényében, hogy melyik módszer volna a legcélszerűbb. A szőlészetben az egyik legfontosabb meghatározni, hogy mi a művelés célja és intenzitása, hiszen lehet például díszítő jellegű, termelhetünk csemegeszőlő miatt, de az sem mindegy, hogy egy házi kertben, vagy üzemi körülmények között folyik a termelés. A klimatikus viszonyok is rendkívül fontosak, ezek a földrajzi valamint a terep adottságokból erednek.

 

Fontos arra is figyelni, hogy az adott szőlőfajta milyen művelésmódra alkalmas. Vannak olyan szőlőfajták, amelyek esetében gyakorlatilag mindegy, milyen módot választunk, azonban igényesebbek is léteznek, amelyek csak egyetlen művelésmódot kedvelnek. A szőlészetben számos részletre oda kell figyelni ahhoz, hogy mindenki elérhesse a célját, hiszen a bor elkészítése nemcsak akkor kezdődik, amikor le kell szüretelni a szőlőt, hanem ennél sokkal korábban.