A vörösbor jótékony hatásai

A vörösbor kedvezően hat az egészségre
A vörösbor kedvezően hat az egészségre
A vörösbor kedvezően hat az egészségre

Nem kérdéses, hogy a magyar borok széles körű ismertségre és népszerűségre tettek szert, világviszonylatba is. A bor az ország egyik nemzeti jelképének is tekinthető, így azok a külföldiek, akik az országra gondolnak, meglehet, hogy az elsők között a finom bor jut eszükbe róla. Hazánkban számos kitűnő és színvonalas borvidék is található, így a borkészítés hagyománya ma is töretlenül él. Régen úgy tartották, hogy a bor rendkívül jó bélfertőtlenítő szer, mivel kiválóan megvéd az emésztőrendszeri fertőzések elleni is.

A rendszeres és mérsékelt vörösbor fogyasztása csökkenti a szív és érrendszeri betegségek kialakulásának a kockázatát is, mondhatni feleakkorára csökkenhet ez az érték. Ennek köszönhetően pedig, azoknak az emberek, akik rendszeresen és persze módjával fogyasztanak vörösbort, a várható élettartamuk is jelentősen megnövekedhet, akár tíz évvel is. Magas antioxidáns tartalmának köszönhetően, a szervezet építőanyagainak a kémiai sérülése is visszaszorítódik, mindemellett pedig, az érelmeszesedés kialakulását is jelentősen visszaszorítja, megakadályozza.

A vörösborban található polifenol hatása szintén nem elhanyagolandó szempont, hiszen gyulladás gátló szereppel bír, ezzel elzárva az utat a herpesz vírusok kialakulása előtt. Nem utolsó sorban csökkenti a koleszterinszintet is, aminek köszönhetően a szív- és érrendszeri betegségek kialakulása is jelentősen visszaszorítódik. Ezért érdemes mértéktartóan minőségi vörösbort fogyasztani, hiszen ennek köszönhetően sokat tehetünk egészségünk megőrzése érdekében.