Az új Fisher klíma kategóriái

Az új Fisher klíma
Az új Fisher klíma

Egy légkondicionáló berendezés kiválasztása sokkal komplexebb feladat, mint amilyennek elsőre tűnik. A Fisher berendezések nagyon népszerűek a vásárlók körében, úgyhogy a Klímaváros szakértőjével ezt választottuk, hogy jobban górcső alá vegyük a paramétereiket. Először is nézzünk néhány alapfogalmat, amit ismerni kell ahhoz, hogy egyáltalán nekifogjon valaki a válogatásnak. A hűtő- és fűtőteljesítmény a rendszer azon képessége, hogy egy adott mennyiségű elektromos energiából milyen hatékonysággal tud energiát nyerni. Ezt rövidítve EER-ként és COP-ként szokták jelölni a gépeken. Természetesen minél magasabb az értékük, annál jobb hőképzésre képesek. Mindezek ellenére a szenzoriális hűtési és fűtési hatásfokot szokták figyelembe venni a gépek kategorizálásánál.

Ezek rövidítése a SEER és a SCOP. Az energiatakarékosság és tudatosság jegyében, 2014 óta az Európai Unió is szabályozza, hogy Európába ne kerülhessenek be olyan légkondicionáló berendezések, amelyek 6 kW-os teljesítmény felett, a SEER 4,3-at, illetve a fűtés tekintetében egy 12 kW-os gép SCOP értéke nem éri el a 3,8-at. Erre azért volt égető szükség, hogy a lehető legjobban visszaszorítsák azoknak a légkondicionálóknak az értékesítését, amelyek az energiafogyasztás mellett nem termelnek elegendő hideg vagy meleg levegőt. A Klímaváros szakértőjével ezt választottuk, hogy kategorizáljuk a légkondicionálókat. Ha megfigyeli a klímán szereplő értékeket, akkor láthatja, hogy adott egyfajta energetikai kategória. A jelenleg használt leghatékonyabb légkondicionáló berendezések A+++ jelzéssel vannak ellátva. Ez azt jelenti, hogy a SEER értékük 8,5-nél nagyobb, illetve a SCOP értékük 5,1 fölötti. A Klímaváros szakértőjével ezt választottuk, hogy még érthetőbbé tegyük a légkondicionálók hatékonyságának megértését. Ennek megfelelően megeshet az, hogy míg egy klíma berendezés a szenzoriális hűtési teljesítmény tekintetében A+++-os kategóriába sorolható, addig a fűtési érték elmarad ettől és csak A+-os. Ez nem fogja zavarni azt a vásárlót, aki főként hűtésre használja a gépet, hiszen neki akkor van a legnagyobb szüksége az energia hatékony felhasználására, nem pedig fűtéskor. Azonban, ha a fűtés is ugyanolyan fontos szempont a légkondicionáló kiválasztásában, akkor a SCOP értéke is magas kell legyen. Ha összehasonlítunk három fő kategóriát a Fishertől, akkor szépen látszik az, hogy melyik típust kell választania ahhoz, hogy elégedett legyen.

Ha A++-os fűtő teljesítményt szeretne, akkor a Fisher Porfessional és az Art sorozat középkategóriás modellje felel meg a leginkább, a Klímaváros szakértőjével ezt választottuk. Személy szerint nekem régebben is volt Fisher berendezésem, amellyel igen elégedett voltam, így ezért döntöttem úgy, hogy ha újabbra váltok, akkor is maradok ennél a gyártónál. Ma már olyan csúcsmodelleket lehet tőlük megvásárolni, amely sokkal többet tud a régi klímáknál. A laikus csak annyit lát, hogy ugyanolyan dobozra cserélem le majd a légkondicionálómat, mint amilyen régen is volt és nem érti, hogy miért is adok ki annyi pénzt érte. Azonban akinek van otthon klímája, az tudja értékelni azokat az újításokat, amelyeket a Fisher hoz. Először is a zajszintjük jóval a régi alatt van, ezért szinte észrevétlenül működnek, így éjjel sem zavarnak majd meg. Régebben is volt Fisher berendezésem és tudom, hogy az első hónapokban, amikor használtam, gyakran riadtam fel éjjel arra, hogy bekapcsolt a szerkezet. Azonban ma már ezt is megoldották, hiszen van silent módban működő éjszakai funkció, ami nem riasztja fel a családot. Mindemellett kihasználják azokat a digitális és technológiai lehetőségeket, amelyek a régi modellek óta a mindennapi élet részét képezik. Ilyen a Wifi-s irányíthatóság, a digitális kijelzővel és termosztáttal ellátott távirányító. Ennek a gyakorlatban hihetetlen értéke van, hiszen csak elviszi magával a távirányítót a kanapéra, ahol érzékeli, hogy túl meleg van, így megkezdi a hűtést. Fantasztikus újítások ezek, amelyekre régen nem is gondoltak volna. A figyelmesség nem áll meg itt! Például megemlíteném, hogy a berendezés a plafon felé fújja a hideg levegőt, de lefelé a meleget. Ez azért hasznos, mert a hideg levegő fajsúlyosabb, ezért lefelé száll, míg a meleg könnyebb, így felfelé. Ezzel az apróságnak tűnő levegőirányítással megoldja a Fisher, hogy a levegő cirkuláljon a szobába, ne csak egy pontba összpontosuljon. Ezek mind nagyon praktikus megoldások és még a szűrők szóba sem jöttek. Nekem régebben is volt Fisher berendezésem, de abban nem volt, plazmaszűrő, hideg katalitikus szagtalanító, párátlanító. Hát, nem fantasztikus!