Borok csoportosítása néhány alapinformáció szerint

borok csoportosítása
borok csoportosítása

Számos szeszesitalt forgalmaznak napjainkban az üzletek és webshopok, amelyek között szinte eltéved az ember, hiszen a bőség zavarával küszködik. Viszont, vannak olyan helyzetek és események, amikor bizonyos ital szükséges, ami egy kissé megkönnyíti a döntést. Viszont ez nem mondható el akkor, ha a szőlő nemes nedűjéről van szó, hiszen a borok csoportosítása temérdek szempont szerint történik.

Érdekes tudnivalók a borok csoportosításáról

Ember legyen a talpán, aki mindezt meg tudja jegyezni laikusként és mindig a megfelelőért nyúl azonnal! A borok csoportosítása, ha nagyvonalakban történik, akkor felsorolhatjuk a fehéret, a vöröset és a rozét. Bár ezen kategóriákon belül annyiféle van, hogy a teljesség igénye nélkül lesz megemlítve néhány. Elsőnek kezdjük a fehérrel, aminek a színe zöldes-fehértől a szalmasárgáig terjed és fehér szőlőből készül. Bár egyes vidékeken kékből is állítanak elő fehérbort, de ez nagyon ritkán történik. A fehér bor remekül illik a tésztákhoz, zöldségekhez, fehér húsokhoz, enyhébb ízű sajtokhoz. Néhány példa ezek közül az Olaszrizling, ami hazánkban igen közkedvelt és ismert, de a Chardonnay is sokak kedvence. A Muskotályt pedig senkinek nem kell bemutatni, mert nagy kedvencnek számít. A Juhfark, a Furmint, a Hárslevelű szintén idesorolható. A borok csoportosítása folytatódjon a vörös fajtákkal, amelyek kékszőlőből készülnek.

Ennek minden jellegzetességét, mint az adott szőlőnek a fajtája adja. Néha háziasítják is, így egyik adja a testes jelleget, a másik a gyümölcsös aromát és illatot vagy éppen színt. Remekül illik a vörös húsokhoz és az érett, karakteres ízű sajtokhoz. A Pinot Noir, a Merlot, a Kékfrankos, a Cabernet Sauvignon csak néhány közismert fajta, amit előszeretettel emelnek le a polcokról. Végül a borok csoportosítása a rozé fajtával zárul. A szüretelést követően, nem hagyják ázni a héjon, így nincs ideje a festékanyagnak átitatni a nedűt. Leginkább nyáron fogyasztják előszeretettel, a könnyed, gyümölcsös, üdítő jellege miatt, ráadásul a meleg évszak ételeihez nagyszerűen passzol.