Skip to content

Magyar borok háza

nem hivatalos oldal

Menu
  • Kezdőlap
  • Borbemutatók
  • Bortanfolyamok
  • Magyar borok háza
  • Borkóstoló pince
Menu
borok csoportosítása

Borok csoportosítása néhány alapinformáció szerint

Posted on 2019. augusztus 12. hétfő

Számos szeszesitalt forgalmaznak napjainkban az üzletek és webshopok, amelyek között szinte eltéved az ember, hiszen a bőség zavarával küszködik. Viszont, vannak olyan helyzetek és események, amikor bizonyos ital szükséges, ami egy kissé megkönnyíti a döntést. Viszont ez nem mondható el akkor, ha a szőlő nemes nedűjéről van szó, hiszen a borok csoportosítása temérdek szempont szerint történik.

Érdekes tudnivalók a borok csoportosításáról

Ember legyen a talpán, aki mindezt meg tudja jegyezni laikusként és mindig a megfelelőért nyúl azonnal! A borok csoportosítása, ha nagyvonalakban történik, akkor felsorolhatjuk a fehéret, a vöröset és a rozét. Bár ezen kategóriákon belül annyiféle van, hogy a teljesség igénye nélkül lesz megemlítve néhány. Elsőnek kezdjük a fehérrel, aminek a színe zöldes-fehértől a szalmasárgáig terjed és fehér szőlőből készül. Bár egyes vidékeken kékből is állítanak elő fehérbort, de ez nagyon ritkán történik. A fehér bor remekül illik a tésztákhoz, zöldségekhez, fehér húsokhoz, enyhébb ízű sajtokhoz. Néhány példa ezek közül az Olaszrizling, ami hazánkban igen közkedvelt és ismert, de a Chardonnay is sokak kedvence. A Muskotályt pedig senkinek nem kell bemutatni, mert nagy kedvencnek számít. A Juhfark, a Furmint, a Hárslevelű szintén idesorolható. A borok csoportosítása folytatódjon a vörös fajtákkal, amelyek kékszőlőből készülnek.

Ennek minden jellegzetességét, mint az adott szőlőnek a fajtája adja. Néha háziasítják is, így egyik adja a testes jelleget, a másik a gyümölcsös aromát és illatot vagy éppen színt. Remekül illik a vörös húsokhoz és az érett, karakteres ízű sajtokhoz. A Pinot Noir, a Merlot, a Kékfrankos, a Cabernet Sauvignon csak néhány közismert fajta, amit előszeretettel emelnek le a polcokról. Végül a borok csoportosítása a rozé fajtával zárul. A szüretelést követően, nem hagyják ázni a héjon, így nincs ideje a festékanyagnak átitatni a nedűt. Leginkább nyáron fogyasztják előszeretettel, a könnyed, gyümölcsös, üdítő jellege miatt, ráadásul a meleg évszak ételeihez nagyszerűen passzol.

Legutóbbi bejegyzések

  • Terasz építés szakértői: a Caribi Télikert Kft.
  • A tonic összetétele
  • Személyre szabható egyedi bögre kínálat a Pixelspolo.hu-tól
  • Professzionális beléptetés és területelhatárolás modern szalagos kordonoszlopokkal
  • Panasonic alközpont és IP rendszertelefon: korszerű kommunikáció egy kézben

Kategóriák

  • Biztosítás
  • Borkultúra
  • Egészség
  • Építkezés
  • Internet
  • Nincs kategorizálva
  • Szolgáltatás
  • Szórakozás
  • Vásárlás
  • Webáruház
©2025 Magyar borok háza | Design: Newspaperly WordPress Theme