Értékes anyag az argánolaj

Kecskék kedvelik az argánfa levelét
Kecskék kedvelik az argánfa levelét
Kecskék kedvelik az argánfa levelét

Hazánkban is egyre népszerűbbek a természetes termékek az élet minden területén. Egyre többen figyelnek oda arra, hogy ne a vegyipar különböző csodáit vigyék fel bőrükre, illetve hogy ne ez legyen a mindennapi táplálékuk. A kozmetikai anyagok közül az egyik legújabban felfedezett hatékony anyag az argánolaj.

Ez az Észak-Afrikában őshonos fa termése, amelyet többségében még mindig kézi erővel dolgoznak fel, általában nők. Ez képezi gyakran a család kiegészítő jövedelmét. Sajnos az argánolaj magas árának nagy része nem a termelőkhöz kerül, hanem a különféle kereskedelmi láncok emésztik fel.

Ezért volna fontos odafigyelni a fair trade megjelölésre, hiszen itt a termelők is több pénzhez jutnak a sokszoros kereskedői haszon helyett. Ugyanis sok a munka az argánolaj előállítása során. Kb. három kg magból nyerhető egy liter olaj, de ez a magmennyiség kb. száz kg diót jelent.

A diót a leszedés után kézzel tisztítják, majd utána sajtolják az olajat. Az argánolaj illata nem túl kellemes, viszont ez a jellegzetes illat mutatja, hogy az olaj tiszta, és nem kevertek hozzá semmi mást.