Fülbevalók, avagy a tengerészek bátorságpróbájának a jelképei

Fülbevalók
Fülbevalók

Világviszonylatban a fülönfüggő az egyik legnagyobb népszerűségnek örvendő testdíszítő ékszernek számít. Mióta számítanak divatosnak a fülbevalók? Nos, bátran kijelenthetjük, hogy a fülbevalók szeretete egyidős magával az emberiséggel, hiszen a kutatások is bebizonyították, hogy már az ősember is viselt hasonló díszeket a fülében.

A későbbi évezredek során a szóban forgó csecsebecsének komoly státuszértéke lett, így csak azok engedhették meg maguknak a viselését, akik nem voltak híján a földi javaknak. Manapság a fülbevalókat inkább a szebbik nem képviselői részesítik előnyben, ám a múltban ez nem így volt. A különféle régészeti leletek bebizonyították, hogy a görög és a római kultúrában inkább a férfiak voltak a fülbevalók nagy rajongói.

Az említett testdísz minden esetben drága anyagból készült, mint például arany vagy ezüst és szintén értékes drágakövekkel volt díszítve. Így a viselőjükről bárki az első pillanatban megállapíthatta, hogy nem az egyszerű szegény nép soraiból származik. Persze a szebbik nem képviselői sem voltak híján szép ékszereknek, sőt, egészen a 16. századig egyeduralkodónak számítottak e téren.

Ebben az évszázadban viszont meglepő módon a tengerészek körében váltak roppant népszerű elemmé a fülbevalók, amelyek egyébként plusz üzenetet is hordoztak. A tengerészek közül ugyanis csak és kizárólag az viselhette a fülbevalók egyikét, aki tanúbizonyságot tett legalább egyszer a merészségéről és átlépte az Egyenlítőt. Manapság persze már nem szükséges ahhoz tengerre szállni, hogy a fülbevalók közül azt a modellt birtokolhassuk, amire éppen kivetettük a hálónkat.