Igen sokoldalú a poliészter

poliészter
Poliészter

A jelenkor világát általában 2 fő összetevő alkotja. Ezek az energia és az anyag. Sajnos egyik sem nélkülözhető, különben a felépített társadalmi rendszerek gyorsan összeomlanának. A technológia fejlődésével megjelentek új komponensek, amilyen a poliészter. Ez a kőolaj kitermeléshez vezethető vissza, valamint a vegyipar újításaihoz. A fosszilis energiahordozók ilyen formában nemcsak égetésre felelnek meg, mert azokból készíthetőek különféle szövettípusok. A PET (polietilén-tereftalát-alapú) szövet felhasználható önmagában, de a poliészter kombinálható pamuttal is.

Mivel szintetikus anyagról van szó, ezért megvannak az előnyei, de ugyanúgy beszélni lehet a hátrányokról is. A műanyag palackok nagy részénél is ezt az összetevőt használják fel. A lebomlási ideje hosszú, több 100 évre tehető. A poliészter kényelmes, rugalmas, ellenálló szövetet képez, de nehezen engedi át a levegőt, ami gyors izzadást eredményezhet. Bár már szinte mindenhol jelen van a környezetben, azért fontos odafigyelni a használatára, valamint a hulladékként való kezelésére.

Minden anyag, amit a kezünkbe tudunk venni

A szintetikus összetevők csak néhány évtizede vannak jelen az emberek életében. Bár a megjelenésük komoly átalakulást hozott a gyártástechnológiában, a természetes alapanyagok még mindig egyszerűbben kezelhetőek. A minden anyag weboldalon részletesen elmerülhetünk a jól és kevésbé ismert termékek világában. Legyenek azok fémek, kompozit, akril vagy más vegyi anyagok, használatuk előtt megéri azokról többet megtudni.

Van, amit a ruhagyártásban alkalmaznak leginkább, míg másokat az építő- és gépipar használ fel széleskörűen. Voltaképpen minden anyag, ami körülvesz bennünket a mindennapokban és megérinthetjük, használhatjuk. Egy anyagias világban élünk, amit többnyire a pénzre értünk, mint megfogalmazást, de a fizetőeszközöknek szinte semmilyen más célja nincs, mint azokat termékekre váltani. Ha pedig minden anyag, azokat lehet formálni és hasznos, ez életet megkönnyítő, javító dolgokat teremteni. Ismerjük meg ezt a komplex világot közelebbről!