Ipari kódolás és jelöléstechnika

masterprint.eu
masterprint.eu
masterprint.eu

A félkész-, és késztermékek, valamint a csomagolások jelölése a termelés fontos részét képezi. Nem csak a jogszabály által előírt, kötelezően feltüntetendő információk miatt fontos a jelöléstechnika, hanem a nagy mennyiségben előállított termékek megkülönböztetése, raktározása, elosztása céljából is – miként a masterprint.eu szakemberei is elmondták. Az egészen egyedi címkék tervezésétől, készítésétől kezdve a vonalkódos típusokon át egészen a teljesen azonos sémára épülő fajták is nagy érdeklődésre tartanak számot, ezek nélkül ugyanis a gyártás, és főként a kereskedelem lehetetlenné válna.

Az előállítás fázisaitól, és az ott felmerülő feladatoktól függően más jellegű jelölőkészülékekre van szükség. Az ipari kódolás mind maga a termék, mind a kartonos, valamint a raklapos mennyiség  jelölésére alkalmas, természetesen ezek függvényében kerülnek alkalmazásra az egyes jelölők. Nem mindegy, milyen alapanyagra kerül a jelölés, a ragasztófelületnek milyen külső hatásokat kell kibírnia, milyen kiszerelésben kerül a gyártó cégekhez a címke, mely nyomtatási eljárással készülnek azok, és természetesen az sem elhanyagolható, hogy mit kell feltüntetni a címkén.

A gyártás során a költséghatékonyság kiemelt jelentőséggel bír, s ez az ipari lézeres jelölők fejlődésére is rányomta bélyegét. A Windows alapú, érintőképernyős kezelőfelület lehetővé teszi az egyedi feliratok szerkesztését, s az így beprogramozott funkciókkal bonyolult vonalkódokat és logókat tartalmazó felirat is egyszerűen, és mindenekelőtt gyorsan  a termékre kerülhet. A fólianyomtatókat akár nagy sebességű gyártósorokba is be lehet építeni, sőt egyes típusok esetében megtakarító funkció is használható, melynek segítségével alapanyagtól függően akár 60 %-os megtakarítás is elérhető. Ezek a módszerek nélkülözhetetlenek a gyártás és a csomagolás során.

Az előállítással foglalkozó cégeknek több szempontot érdemes figyelembe venni akkor, amikor a címkéző rendszer kiépítéséről van szó. A termék alakja, mérete éppen úgy döntő szempont lehet a választásnál, mint annak anyag, a gyártósorok sebessége, vagy a gyártás típusa. Mindezek függvényében automata és félautomata rendszerek integrálása kerülhet szóba. Legyen szó bármelyik használatáról is, a masterprint szakembereinek véleménye megegyezik abban, hogy a minőségi jelölés nagymértékben hozzájárul a gyártás, az elosztás, valamint az értékesítés zökkenőmentességéhez.

A számos területen felhasználható öntapadós címkenyomtatók között megtalálhatóak a festékszalag nélkül, hőnyomtatással üzemelők, valamint a festékszalagot használók is. A hőnyomtatás hátránya kétségkívül az, hogy az ilyen nyomatok fényérzékenyek, és idővel akár teljesen használhatatlanná válnak. Nem úgy, mint a festékszalagos változat nyújtotta kiváló minőséget képviselő címkék, melyeknek felhasználási köre ennél fogva sokkal szélesebb is.

A megfelelő címkézés, feliratozás és nyomtatás az ipar egyes területen más és más követelményeket támasztanak a szakemberek felé. Gondoljunk csak a gyógyszergyártásra, vagy az egyes alapanyagokra történő nyomtatási megoldások problémáira. A hozzáértéssel kialakított ipari kódoló rendszerek lehetővé teszik, hogy ne jelentsen gondot sem az élelmiszer-, és üdítőipar, sem a gyógyszergyártás, az elektronika, a feldolgozóipar, vagy például a vegyipar által megkövetelt kifogástalan jelöléstechnika sem.