Magyar borok az olimpián

Kiváló magyar borok
Kiváló magyar borok
Kiváló magyar borok

Borára, borászataira méltón lehet büszke a magyar nemzet, hiszen számtalan külföldi elismerést tudhat magáénak az ország ezen a területen. Nemrégiben megrendezésre került az egyik legrangosabb borverseny is, ahol a magyar borászok csaknem 49 érmet és köztük 18 aranyérmet zsebelhettek be. Ezt az igencsak elismert eseményt a borok olimpiájának is nevezik, ami Franciaországban kerül megrendezésre Challenge du vinen néven.

A versenyen a magyar borászok 128 bormintával neveztek be, amelyek közül mondani sem kell, hogy a benevezett borok majdnem fele valamilyen pozitív elismerésben részesült. Mégpedig ezek közül, ahogyan már említésre került 18 aranyérmet ítéltek a magyar boroknak, emellett 18 ezüstérmet és 13 bronzérmet is szereztek. A versenyen feljegyezték a borok értékét is, ezek közül a legtöbb bor ára 12 és 20 euró között mozgott. Azonban érdemes tudni, hogy az aranyérmes borok közül, egyes termékek drágábbak voltak 20 eurónál, míg az ezüstérmes termékek értéke 5 euró is volt.

A versenyen a legtöbb érmet a francia borok érdemelték ki, amelyek összesen 647 érmet szereztek meg. Szintén sok érmet sikerült begyűjteniük a spanyoloknak is, akik csaknem 211 darab érmet és egyben elismerést tudhatnak magukénak. Azt is érdemes tudni, hogy a borokat az eredményhirdetés előtt ellenőrzik, laboratóriumi vizsgálatoknak vetik alá, hogy megbizonyosodjanak eredetükről, fajtáikról. A borok elbírálását pedig, egy 800 létszámból álló zsűritag végzi, akik döntenek arról, hogy melyik bor érdemli ki az elismerésüket.