A borászok évről-évre egyre jobb évjáratokat próbálnak kitermelni, azonban ehhez sokszor vegyszerek is kellenek. A szőlőt is számtalan kártevő megtámadhatja, s ennek hatására a termés elhal, vagy minőségét veszti. Természetesen a védekezésre mindenképp szükség van, s léteznek is olyan vegyszerek, amelyek az emberi szervezetre közvetlen hatással nincsenek, azonban több ilyen vegyszer együttes használata már egészségügyi kockázatokkal is járhat. Alapvetően elmondhatjuk, hogy a magyar borokat bárki, bármikor egészséggel fogyaszthatja, ugyanis általában csak a legszükségesebb növényvédő szereket tartalmazzák. Ugyanakkor bizonyos borászatokban előfordulhatnak helytelenül használt szerek is, amelyek természetesen a végtermékből is jól kimutathatóak. A manapság használatos permetszerek egy része lebomlik, azonban vannak olyan növényvédő szerek is, amelyek a szüretelést követően is hosszasan jelen vannak. Sok borász a permetszer hatásait kizárólag a szőlőn vizsgálja, ugyanakkor ez a megközelítés helytelen, mivel a borban lévő növényvédő szerek is fontos szerepet játszanak az egészségügyi kockázatok csökkentésében. Egyáltalán nem kérdéses tehát, hogy a permetszerekre szükség van a borászatban, ahogyan a mezőgazdaság egyéb területein is, ugyanis a növényvédő szerek nélkül ezek az ágazatok kiszámíthatatlanok lennének, s évről-évre veszélybe kerülnének a borászatok. Amennyiben további hasznos cikkeket szeretnél olvasni a borászatról, vagy egyéb témákról, kérjük, hogy légy a weboldalunk rendszeres látogatója, ugyanis nálunk mindent megtalálsz, ami érdekes és hasznos!