Milyen a bor, ha hegyaljai?

A magyar bor
A magyar bor

A bortermelő egyénisége, gondossága, leleményessége nagyban befolyásolja az előállított bor minőségét. Talán nem véletlen, hogy íz szavunk ősi, mitológiai jelentése lélek volt. A bor ízvilága, különleges zamata az ember és a szőlőnövény lenyűgüző kötelékének lenyomataként, esszenciájaként egyaránt szerepeltethető. Lássuk a Montium Birtok csapatát és küldetését.Csorba Péternek és Ringer Ferencnek (vagyis a Montium csapatának) a tokaji Legyesbényén, a Barna- és Kozér dűlőkben, 2013-ban, 2,2 hektár területen startolt a borvállalkozása. Közeljövőbeni célkitűzéseik között kimagasló helyen szerepel egy nagyobb furmint-hárs tábla létrehozása, a zökkenőmentesebb munkavégzés és gondozás érdekében.

A bor mint baráti kapocs

Péter és Ferenc életében a bor baráti kapocs, ugyanakkor szakma, hivatás, amely misszióvá érett. ,,Tanuljuk a dűlőinket…” – jegyezte meg frappánsan Ferenc, mely hozzáállásnak egyik legfontosabb megnyilvánulása az acéltartályokkal történő dolgozás, a dűlőkről való tiszta, fedés nélküli kép festése és átadása érdekében. Háttérbe szorították az uniformizálást, ehelyett a bor egyediségének megformálására, átadására törekednek. Célkitűzéseik között kiemelt szerephez jut a tájegység jellegzetességeinek, attribútumainak prezentálása. Péter és Ferenc nem titkolt kívánalma, hogy Hegyalja különlegességeit ismertesse a bor segítségével. A bor (tokaji) hírnévre tett szert és Magyarország egyik legnevesebb borvidékévé vált. A Montium team elszánt borászai meg vannak győződve arról, hogy a tokaji borvidék ezen részén, Legyesbényén is, minden szükséges faktor a rendelkezésükre áll a bor elkészítéséhez, mely makulátlan.

A bortermelés művészete abban is tükrözi értékét, hogy fenntartja közösségformáló, -megtartó erejét. Legyesbényén adva van a vulkáni talaj, a pompás klíma, a kifogástalan minőségű szőlő, a déli fekvésű dűlő, ezenkívül mindazon szükségszerű ismertetőjegyek (kíváncsiság, nyitottság, tudásszomj), amelyek a szakma szeretetével társulva lenyűgöző eredményeket szülhetnek. A bor, mely minőségi, egyben a táj hírnöke, ügyvivője szerepet is képes magára ölteni.