Mire jó a profi szennyvízszivattyú?

Szennyvízszivattyú
Szennyvízszivattyú

Sajnos az árvízzel és belvízzel elöntött falvakban, helységekben és nagyobb területeken még sokáig gondot okoz a hatalmas mennyiségű víz. Ezeknek az eltávolításához szükségesek a szivattyúk. Sok esetben csakis a szennyvízszivattyú jöhet szóba. A különböző típusú berendezések, amelyek elektromos árammal működnek, kétféle célra alkalmazhatóak a felépítést és alkalmazási területet tekintve. Léteznek a merülő, azaz búvár típusúak, és vannak a felszíni modellek. Azt tudni kell, hogy például a benzinmotoros szennyvízszivattyú változatok között pedig eleve csak felszíni szivattyúkra bukkan az ember, ha épp szeretne egy ilyet megvenni.

A legelterjedtebbek közé sorolhatóak a merülő példányok, melyek a folyadékot felnyomják gyári adatként megadott szállítómagasságba. Ezen fajták teljesítménye igazán kiváló, főleg, ha márkásabb darabról van szó. Egyesek elérhetik a 10 méteres emelőmagasságot is, ami roppant hatékonynak számít bizonyos helyzetekben. Akinek valóban szüksége van egy elképesztően erős szennyvízszivattyú példányra, az válassza a magasnyomású merülőszivattyút, ami akár 45 méteres szállítómagasságot is produkálhat. Nem árt tudni azonban a választásnál, hogy a folyadékszállító képesség a szállítómagassággal arányosan csökken.

Például a kisebb teljesítménnyel rendelkező szennyvízszivattyú leginkább elárasztott pincék vagy egyéb helyiségek víztelenítésére használható igazán effektív módon. A siker kulcsát a felépítés jelenti. A modernebb szennyvízszivattyú nagy beömlő nyílásokat és nagy átmérőjű nyomócsonkot tartalmaz. Ezek mindenképp segíthetnek bizonyos helyzetekben. Ha teljes mértékben elárasztott területekről van szó, akkor érdemes ezeket választani, mert itt nem a nem tiszta vizet, hanem zavaros, hordalékos, szennyezett vizet kell átemelni. Ezzel más modell nem tudna megbirkózni.

A szennyvízszivattyú megannyi fajtája roppant nagy résveszteséggel dolgozik, ami miatt a legkisebb fojtásra is drasztikus folyadékmennyiség visszaeséssel reagálnak, és szállítóképességük a magasság növekedésével erősebben csökken. Minden egyes szennyvízszivattyú jellemző adata az a bizonyos megmaradó vízszint. Ezzel az adottsággal, értékkel a szakemberek mindig tisztában kell legyenek az alkalmazás során. De mit is takar ez? Nos, nem más, mint az a vízmagasság, amit a szivattyú csak azért nem képes felszívni, mert a a szívórácson vagy szennyvízszivattyúknál a beömlő nyíláson már levegőt is szív. Amikor a maximális teljesítményt szeretné elérni a tulajdonos, akkor mindig tanácsos a berendezést az elárasztott hely legmélyebb pontjára elhelyezni. Ennek köszönhetően hamarabb végbemegy a szivattyúzás.