Mivel küzdhetünk a dugulás ellen?

dugulás ellen
Dugulás ellen

Legyen szó a fürdőről vagy éppen a konyháról, előbb-utóbb belefutunk olyan problémába, hogy a lefolyón valamiért nem megy le a szaniterbe öntött víz. Amikor ez a probléma fennáll, akkor muszáj gyorsan fellépnünk a dugulás ellen, mielőtt az komolyabb problémákat okozna. Ennek általában több oka lehet, ami nagyban függ attól, hogy hol jelentkezik a kellemetlen állapot.

A mosogatónál gyakran előfordulhat, hogy a szifon megy tele piszokkal vagy rakódik le köré a zsír, ami meggátolja a gyors elfolyást. A dugulás ellen ilyenkor viszonylag egyszerűen fel lehet lépni. A komolyabb helyzet akkor alakul ki, ha a csővezetékek mélyebb rétegi tömődnek el. Itt már csak a vegyszerek segíthetnek.
Házi vegyszerekkel a dugulás ellen

Legyen az ételmaradék vagy zsírdugó, a dugulás ellen mielőbb tenni kell, ha nem akarunk kellemetlenséget! Érdemes első lépésben a konyhai vegyszerekkel próbálkozni, amilyen a citromsav, ecet, szódabikarbóna, só, forró víz. Ezek a minden háztartásban felelhető komponensek a dugulás ellen kimondottan hatékonyak.

Nem kell mást tenni, mint ezeket külön-külön vagy óvatosan kombinálva a lefolyóba önteni és várni egy keveset, amíg hatnak, majd forró vízzel leöblíteni. Amennyiben ennyi nem lenne elég a dugulás ellen, akkor ott van még a pumpás lehetőség.

Ezzel megmozgatható annyira a felhalmozott szennyeződés, hogy lecsusszanjon, vagy már képesek legyenek az említett komponensek hatni. Amikor pedig semmi sem működik, akkor jöhet a profi segítség. Mindig igyekezzünk a megelőzésre koncentrálni!

Menjünk végig egyesével a duguláselhárítás tippeken!

A fentebb felsorolt eszközök olykor hatékonyak lehetnek, érdemes mindenféle praktikát bevetni a célunk elérése érdekében. A duguláselhárítás tippek sokfélék lehetnek. Először lehet próbálkozni a forró vízzel, ami bőven elegendő lehet az enyhébb lerakódások eltávolításához. Ezt lehet kombinálni egy kis sóval.

Ettől erősebb illetve konkrétabb maróhatást érhetünk el a szódabikarbóna és az ecet kémiai reakciója révén. Juttassunk nagyjából egy maréknyi szódabikarbónát a lefolyóba, majd öntsünk rá durván 1 dl ecetet! A kölcsönhatásukból keletkező hab és buborékok eredményesek lehetnek az oldási folyamatokat illetően. Legyünk türelmesek! Hagyjuk hatni az egyveleget és csak azután hajtsuk végre az öblítést!

A duguláselhárítás tippek egyéb módszerei

Az elsődleges fizikai megoldásnak tökéletesen eleget tehet a WC pumpa szakszerű használata is, amit még megfejelhetünk a csőgörény bevetésével. Alapszabály, hogy bármihez is fordulunk az otthoni eszköztárunkból, a duguláselhárítás tippek közül, mindig nagy körültekintéssel járjunk el. Legyünk óvatosak és előrelátóak, hogy a rendszerben semmiképp se okozzunk károsodást!

További művelet lehet a lefolyó tisztítása trisóval

Természetesen létezik egyéb hatékony módszer is a tematikával kapcsolatban. A lefolyó tisztítása trisóval egyszerű otthoni eljárás, ami szintén segíthet megszabadulni a dugulásoktól és kellemetlen szagoktól.

Itt is azzal kell kezdenünk, hogy a lefolyó környékét szépen megtisztítjuk a szennyeződésektől. Az előzetes bejuttatása a forró víznek kedvezően elő tudja készíteni a terepet a trisónak. Legalább 2 csészényit kell a lefolyóba szórni, majd ismét forró vízzel végrehajtani az öblítést.

Türelmet igényel a lefolyó tisztítása trisóval

Hagyjuk hatni 30-60 percig. Ha szükségét érezzük, nyugodtan megismételhetjük a folyamatot, hiszen ezzel egészen biztosan nem okozunk kárt a csövekben. Ez a művelet segít megtisztítani a csőrendszer belső falait és a zsíros lerakódásokat sem kíméli. Amire még nagyon kell vigyáznunk a lefolyó tisztítása trisóval való beavatkozásnál, hogy az anyag véletlenül se kerüljön a szemünkbe!

A duguláselhárítás folyadéknak számos fajtája létezik

A fenti is tehát egy kiváló egyveleg. Ám a boltokban számos duguláselhárítás folyadék is kapható, amik ugyancsak sikeresen alkalmazhatóak, amikor már minden otthoni, környezetbarát próbálkozás csődöt mondott. Ezek a termékek különböző hatóanyagokkal rendelkeznek és különböző módon fejtik ki a hatásukat, amelyeknek a konzisztenciájuk mindenképpen eléggé sűrű ahhoz, hogy megbirkózzanak a makacs dugulásokkal.

Milyen duguláselhárítás folyadék van még a kínálatban?

Léteznek enzimalapúak, savszármazékokat vagy hipokloritot tartalmazóak. Minden esetben fontos elolvasni a pontos használati utasítást, amiben különös figyelem van szentelve a duguláselhárítás folyadék maró hatásai elleni óvintézkedésekre.

Javasolt legalább az olyan alap védőfelszerelés használata, mint a védőszemüveg és a kesztyű. Ráadásul soha nem szabad összekeverni a különböző anyagokat, mert nem lehetünk vele tisztában, hogy milyen kémiai reakciókat válthatnak ki. Ha ezen szerek bevetése sem vezet eredményhez, akkor már tényleg következhet a professzionális segítség.