Mivel küzdhetünk a dugulás ellen?

dugulás ellen
Dugulás ellen

Legyen szó a fürdőről vagy éppen a konyháról, előbb-utóbb belefutunk olyan problémába, hogy a lefolyón valamiért nem megy le a szaniterbe öntött víz. Amikor ez a probléma fennáll, akkor muszáj gyorsan fellépnünk a dugulás ellen, mielőtt az komolyabb problémákat okozna. Ennek általában több oka lehet, ami nagyban függ attól, hogy hol jelentkezik a kellemetlen állapot.

A mosogatónál gyakran előfordulhat, hogy a szifon megy tele piszokkal vagy rakódik le köré a zsír, ami meggátolja a gyors elfolyást. A dugulás ellen ilyenkor viszonylag egyszerűen fel lehet lépni. A komolyabb helyzet akkor alakul ki, ha a csővezetékek mélyebb rétegi tömődnek el. Itt már csak a vegyszerek segíthetnek.

Házi vegyszerekkel a dugulás ellen

Legyen az ételmaradék vagy zsírdugó, a dugulás ellen mielőbb tenni kell, ha nem akarunk kellemetlenséget! Érdemes ugyanakkor első lépésben a konyhai vegyszerekkel próbálkozni, amilyen a citromsav, ecet, szódabikarbóna, só, valamint forró víz.

Ezek a minden háztartásban felelhető komponensek a dugulás ellen kimondottan hatékonyak Nem kell mást tenni, mint ezeket külön-külön vagy óvatosan kombinálva a lefolyóba önteni és várni egy keveset, amíg hatnak, majd forró vízzel leöblíteni. Amennyiben ennyi nem lenne elég a dugulás ellen, akkor ott van még a pumpás lehetőség.

Ezzel megmozgatható annyira a felhalmozott szennyeződés, hogy lecsusszanjon, vagy már képesek legyenek az említett komponensek hatni. Amikor pedig semmi sem működik, akkor jöhet a profi segítség. Mindig igyekezzünk a megelőzésre koncentrálni!