Népszerű kazánok és új megoldások

Kazán
Kazán
Kazán

Néhány évtizede még nem sok választás volt a lakások fűtésének tekintetében. A vidéki házakban a kazán volt az egyetlen lehetőség, míg a nagyobb városokban lehetett választani a központi fűtést is. A vegyestüzelésű eszközök fűtőanyaga a fa vagy egyes vidékeken a szén volt. Persze lehetett használni különböző száraz növényi részeket is, valamint egyéb éghető háztartási hulladékot, néhol pedig kőolajszármazékokat.

Napjainkban már jóval összetettebb fűtésrendszereket ismerünk, amelyek közül egyesek nem is igényelnek fűtőanyagot, mert a környezetükből vonják el a hőt, esetleg más energiaforrást használnak. Azonban még ma is a kazán a leggyakrabban használt fűtőtest, aminek már igen sokféle típusa létezik.

A vegyes tüzelésű fűtőtestek még ma is igen elterjedtek, de a fa és széntüzelésű kazánok mellett, megjelentek a faaprítékkal és a pellettel működő berendezések is. Viszont ismerünk faelgázosító eszközöket is, amelyek nagyobb hatékonysággal működnek, mint az egyszerű vegyestüzelésű kazánok. A vegyes tüzelésű fűtőtestek mellett, egyre szélesebb körben terjednek el más megoldások is. Az elektromos, illetve a gázzal működő kazán is igen népszerű, főleg a nagyobb városok tömbházaiban.

A vidéki családi házakban is egyre többen választják az olcsóbb és hatékonyabb megoldásokat. Szerencsére választék van bőven, hiszen az előbb felsoroltakon kívül, még számtalan más megoldás is létezik az otthonunk fűtésére. Érdemes olyan megoldást választani, ami minden szempontból megfelel az elvárásainknak. A kazán megvásárlása előtt nem árt kikérni egy szakember véleményét, hiszen az sokat segíthet a választásban.