Olcsóbb és drágább napelem típusok

napelem típusok
Napelem típusok

A napelemek közvetlenül elektromos áram előállítására használatosak, működésük során átalakítják a napsugárzást egyenárammá. A napelem típusok teljes listájával találkozhatunk az amtechnik.hu webes felületen. A monokristályos napelem alapanyaga szilícium és ár/érték arányban a leghatékonyabbak közé sorolható. Ugyanakkor létezik polikristályos változat is.

A napelem típusok következő példánya a Gallium Arzenid napelem, ami nagyon drága és az űrkutatásban szokták alkalmazni. Viszonylag olcsó, de alacsonyabb hatásfokú az Amorf szilícium napelem. Léteznek egyéb vegyület félvezető, szerves festék és polimer napelemek is. Ezek hatásfoka több alternatívával emelhető, ami összetettebb és költségesebb technológiát igényel.

Napjainkban a fejlesztések iránya nem a hatásfok fokozása, hanem eltolódnak az ár/érték arány irányába. A cél ezzel a megtérülési idő minimalizálása. A napelem típusok minden tulajdonságát megismerhetjük a Roczkov Krisztián alapította AM TECHNIK Kft. oldalán, ahol egyúttal felvehetjük a kapcsolatot is a szakemberekkel.