Profi borszakértőtől érdemes tanulni

borszakértő
Borszakértő

Vannak szakmák, amelyeket meg lehet tanulni az iskolapadban ülve, de olyanok is akadnak, amihez hajlam, tehetség, érzék és tapasztalat kell, mert az elmélet vajmi keveset ér. A borszakértő is olyan személy, aki az elméletet ugyan megtanulja a tanáraitól, a könyvekből, de ha profi akar lenni, akkor ennél több szükséges ehhez. A Borkollégium falai mögött, olyan szakemberek oktatnak, akiknek a tudásuk mellett, a tapasztalatuk is magas szinten van.

Különféle kurzusok és tanfolyamok vannak, ahol el lehet sajátítatni ezen nemes nedű sajátosságait, tulajdonságait, fajtáit, de ahhoz, hogy valaki nemzetközileg elismert borszakértő legyen, hosszú út áll. Ezen az úton nem elég az alapok elsajátítása, mert ennél jóval több kell. Ismerni kell a szőlőt, sőt, még a talajt és a vidéket is, ahol terem, de a tudás még mindig kevés. Az igazi borszakértő szereti a munkáját. Szereti a földet, a szőlőt, a folyamatot, amikor a szemekből kipréselt léből bor válik, vagyis nem muszájból csinálja, nem kötelező dolognak érzi és nemcsak egy munkahely számára, hanem igazi hivatás.

A jó borszakértő már olyan fortélyokat is ismer, amit a könyvekből nem lehet elsajátítani, hiszen ezeket csak úgy birtokolja valaki, ha állandóan figyel, észrevesz, kísérletez, megtapasztal. Természetesen azoknak, aki nem akarnak ezzel az ággal foglalkozni hivatásszerűen, de azért tisztában szeretnének lenni az alapokkal, bátran részt vehetnek olyan 1 napos tanfolyamokon, amikor valóban csak az alapok kerülnek átadásra, mint például milyen fajták vannak, vagy egyik-másik milyen ételhez illik.

Hol vannak profi borszakértő oktatók?

A borok világában a WSET mozaikszó mindenki előtt ismert. Ez a Wine and Spirit Education Trust rövidítést takarja. Ez az intézmény 1969-ben került megalapításra Londonban és olyan rohamosan lett népszerű, hogy jelenleg 70 országban van jelen és 700 akkreditált helyen folyik az oktatás. Alap-, közép- és felsőfokon lehet letenni a vizsgákat. Ebben az izgalmas ágazatban annyi érdekes, érdekfeszítő, különleges ismeret sajátítható el, hogy még azoknak is bátran ajánlott elvégezni, akik nem akarnak borszakértőként tevékenykedni.

A szőlészet és borászat kéz a kézben jár, hiszen egyik sincs a másik nélkül. Ezt minden borszakértő, de még laikus is tudja. Viszont a mélyebb ismeretekhez kifejezetten ajánlott profiktól tanulni, ellesni a praktikákat, betekinteni a színfalak mögé, hogy amikor leemelünk egy üveg bort valamelyik bolt polcairól, akkor azt tudatosan tegyük. Ugyanolyan tudatosan, ahogyan a fogyasztását is.

Hiszen a borkóstolás már-már művészetnek is nevezhető, hiszen megvannak a lépései, amit be kell tartani, így nemcsak belekortyol valaki az italba, hanem az ízlelőbimbóit kényezteti a nemes nedű zamatával. Aki csak ennyit akar elsajátítani, vagyis nem szeretne borszakértő lenni, csak élvezni a nedű aromáját, az vegyen részt azon a villámkurzuson, amikor 2 óra alatt 4 fajtával mutatják meg gyakorlatban a borszakértők a kóstolás művészetét!