Számít az angolról magyarra fordító személy anyanyelve?

angolról magyarra fordító
angolról magyarra fordító

Az emberek általában magyarról szoktak valamilyen nyelvre fordítani, ez azonban több problémát is felvethet. Például az angolról magyarra fordító személynél nagyon fontos, hogy a magyar az anyanyelv legyen, ellenkező esetben furcsa végeredményeket kaphatunk.

Ha beütjük a Google keresőjébe, hogy melyik a világ legnehezebb nyelve, akkor a miénk a harmadik helyen szokott lenni. Lehet, hogy latin betűket használunk és a szavak is elég rövidek, de a tizennégy magánhangzó és az extranehéz nyelvtan megnehezíti a helyzetet. Ha az angolról magyarra fordító inkább az angolt tartja fő nyelvnek, akkor a ragozásba könnyen beletörik a bicskája. Hiszen ismernie kell, hogy a házba és a házban nem ugyanazt jelenti, ahogy a -ról és a -ről is gyakran változik.

Emellett az is fontos, hogy a fordító személy tisztában legyen a kultúra különlegességeivel is. A szólások, közmondások országonként változnak, ezeknek a fordításához nagyon fontos az, hogy a Föld melyik részén él az illető. Képzeljük csak el, milyen lenne azt lefordítani, hogy szöget ütött valami a fejünkben! A külföldiek bizonyára furcsán néznének ránk, de ez az ő szokásaikról is elmondható.

Az angolról magyarra fordítónak ismernie kell a vicceket és a beszédstílust is, hiszen az angolok inkább a tömör mondataikról híresek, miközben a magyar többszörösen összetett szerkezetben beszél. Természetesen egyik sem jobb a másiknál, de inkább figyeljünk arra, hogy kire bízzuk az iratainkat vagy éppen a készülő könyvünket! Ha jó olvashatóságot és érthetőséget akarunk, akkor figyelünk az angolról magyarra fordító anyanyelvére, valamint arra, hogy melyik országban mióta él.