Védelmet nyújt a biopamut fehérnemű

poliészter
Poliészter

Ha új alsóneműt keres, zavaró lehet a szinte végtelen számú stílus, szín és anyag közül megpróbálni kiválasztani a megfelelőt. A biopamut fehérnemű tökéletes befektetés és ennek számos oka van, a légáteresztő képességtől és kényelemtől kezdve, a testhez való kíméletességig.

A biopamut fehérnemű átengedi a levegőt

A szakértők egyetértenek abban, hogy a pamut alsónemű lélegző és az egyik legjobb választás a testnek. Finoman elnyeli az extra nedvességet és hűvösebben tart, szemben a szintetikus szálakkal, amik a hő és a nedvesség megkötésével jobban ki vannak téve a fertőzések kockázatának. Az orvosok és egészségügyi szakértők azért javasolják a biopamut fehérnemű viselését, mert segíthet csökkenteni a baktériumok terjedését azoknál a nőknél, akiknek húgyúti fertőzésük van.

Bár szórakoztató lehet a rugalmas spandexből, nejlonból és más szintetikus anyagokból készült, élénk színű fazonokat viselni, de a pamut alsónemű egyszerűen kényelmesebb. Ha olyan jó hétköznapi alsóneműt keres, amit akkor is viselhet, ha otthon lustálkodik, az irodában vagy hétvégén ügyeket intéz, a biopamut fehérnemű az a stílus, ami elég kényelmes ahhoz, hogy egész nap kitartson.

Nem számít hová megy és mit csinál, mindenki szeretne megfeledkezni, hogy alsónemű van rajta. Bónuszként pedig, ha a természetes anyagból készült alsóneművel végzett, azok természetes módon visszajuttathatóak a földbe, míg a szintetikus szövetekből gyártottak 20-200 év alatt bomlanak le, közben káros mérgező anyagokat bocsátanak ki magukból.

Igen sokoldalú a poliészter

A jelenkor világát általában 2 fő összetevő alkotja. Ezek az energia és az anyag. Sajnos egyik sem nélkülözhető, különben a felépített társadalmi rendszerek gyorsan összeomlanának. A technológia fejlődésével megjelentek új komponensek, amilyen a poliészter. Ez a kőolaj kitermeléshez vezethető vissza, valamint a vegyipar újításaihoz. A fosszilis energiahordozók ilyen formában nemcsak égetésre felelnek meg, mert azokból készíthetőek különféle szövettípusok. A PET (polietilén-tereftalát-alapú) szövet felhasználható önmagában, de a poliészter kombinálható pamuttal is.

Mivel szintetikus anyagról van szó, ezért megvannak az előnyei, de ugyanúgy beszélni lehet a hátrányokról is. A műanyag palackok nagy részénél is ezt az összetevőt használják fel. A lebomlási ideje hosszú, több 100 évre tehető. A poliészter kényelmes, rugalmas, ellenálló szövetet képez, de nehezen engedi át a levegőt, ami gyors izzadást eredményezhet. Bár már szinte mindenhol jelen van a környezetben, azért fontos odafigyelni a használatára, valamint a hulladékként való kezelésére.

Az angóra gyapjú ára a szőr minőségétől függ

Amikor körülnéz, hogy milyen menő szálat vásárolhatna, észre fogja venni, hogy egyesek lényegesen drágábbak, mint mások. Ezek között különösen magasnak tűnhet az angóra gyapjú ára. Miért van ez így? Mi történik az angóra gyapjúval, hogy többe kerül, mint a legtöbb szál?

Ez a tény leginkább azzal magyarázható, hogy a nyulakat, amelyek szőréből a szálakat készítik, drága megvásárolni. További gondozást igényel a rajtuk lévő gyapjú jó állapotban tartása és évente négyszer kell nyírni vagy kefélni őket a begyűjtéshez, amit kézzel végeznek. Az angóra gyapjú ára a különböző minőségek szerint változik. A fajtatiszta nyulak termelik a legjobb szőrmét, ami jellemzően nagyon drága, mivel hosszú, puha és fényes.

Mikor magasabb az angóra gyapjú ára?

A textilgyártóknak, akik szeretnék elkerülni az állatkínzással kapcsolatos asszociációkat, még többe kerül az angóra gyapjú ára. Bár a kínai gyártók általában alacsonyabb áron kínálják termékeiket, ezek a csökkentett költségek általában embertelen és etikátlan termelési folyamatokat tükröznek. Általánosságban elmondható, hogy a drágább angóra gyapjú nagyobb valószínűséggel etikusan előállított.

A gyapjúipar által felvetett fő probléma etikai, nem pedig környezetvédelmi. Míg a nyulak megfelelő gondozása egyszerű feladat, az etikátlan állattartók barbár módszereket alkalmaznak, hogy minél nagyobb mennyiségű szálakat állítsanak elő, a lehető legalacsonyabb áron. Ennek eredményeképpen az angóra nyulakat általában kis, piszkos ketrecekben tartják, nem végeznek megfelelő ápolást és az állatokat alultápláltságnak teszik ki.

Minden anyag, amit a kezünkbe tudunk venni

A szintetikus összetevők csak néhány évtizede vannak jelen az emberek életében. Bár a megjelenésük komoly átalakulást hozott a gyártástechnológiában, a természetes alapanyagok még mindig egyszerűbben kezelhetőek. A Minden Anyag weboldalon részletesen elmerülhetünk a jól és kevésbé ismert termékek világában. Legyenek azok fémek, kompozit, akril vagy más vegyi anyagok, használatuk előtt megéri azokról többet megtudni.

Van, amit a ruhagyártásban alkalmaznak leginkább, míg másokat az építő- és gépipar használ fel. Voltaképpen minden anyag, ami körülvesz bennünket a mindennapokban és megérinthetjük, használhatjuk. Egy anyagias világban élünk, amit többnyire a pénzre értünk, mint megfogalmazást, de a fizetőeszközöknek szinte semmilyen más céljuk nincs, mint azokat termékekre váltani. Ha pedig minden anyag, azokat lehet formálni és hasznos, ez életet megkönnyítő, javító dolgokat teremteni. Ismerjük meg ezt a komplex világot közelebbről!