6 puttonyos Tokaji Aszú az ínyencek kedvence

6 puttonyos Tokaji Aszú
6 puttonyos Tokaji Aszú

Tokaj olyan szerencsés helyen fekszik és olyan talajjal rendelkezik, ami ideális terület a szőlősgazdáknak. Kiváló termést hoznak a tőkék, ugyanis a gondos munka és fizikai adottságok mindezt lehetővé teszik.

6 puttonyos Tokaji Aszú az ínyenceknek

Egyik kiemelkedő bora a 6 puttonyos Tokaji Aszú, ami annyira jellegzetes íz-világgal rendelkezik, hogy képtelenség nem szeretni. Az aszú bor igazi különlegességnek számít, úgymond csemegeitalnak is nevezhető, ami az aszúsodott szőlőből kerül előállításra. Ennek titka a késői időpontban történő szüretelés, amit különleges eljárás követ. Az Aszúsodást egy penészgomba idézi elő, pontosabban a Botrytis cinerea. Évekkel ezelőtt még faputtonyokban került összezúzásra a szőlő, amit egyébként szemenként válogatnak. Az összezúzott szemeket, azonos évjáratú musttal vagy borral összekeverték, majd egy vagy másfél napig áztatták, végül kipréselték és hordókba töltötték. Az aszú puttonyait úgy számolják ki, hogy hány puttony aszú kerül áztatásra egy gönci hordóban. Ez lehet három, négy, öt vagy hat és minimum 3 évig kell érlelni, amiből 2 év mindenképpen fahordó kell legyen.

6 puttonyos Tokaji Aszú különleges elkészítésének a módja megadja az italnak azt az egyedi íz-világot, ami méltó bármilyen ünnepi alkalomhoz. Bár napjainkban már nem puttonnyal és gönci hordóval történik mindez, de az eljárás ugyanaz maradt. Érdekességként meg lehet említeni, hogy az aszúbor készítése Lórántffy Zsuzsanna udvari papja, később pedig az erdőbényei prédikátor találta fel. Olyan nemes nedű a 6 puttonyos Tokaji Aszú, hogy nem igazán lehet hasonlítani semmihez.

Pontosan ezért érdemelte ki a „Királyok bora, a borok királya” címet és aki már kóstolta, az egyetért ezzel a kijelentéssel. Ajándékba adni vagy ajándékként kapni, teljes mértékben felemelő érzés és nemes is. Bár nem olcsó, de nem is megfizethetetlen. viszont, a minőséget mindig meg kell fizetni, ráadásul a 6 puttonyos Tokaji Aszú megér minden kiadott fillért. Ha közeledik valamilyen jeles alkalom a családban, amit méltó módon kell megünnepelni, akkor a 6 puttonyos Tokaji Aszú emelni fogja az ünnep színvonalát.