A Badacsonyi borok rövid ismertetője

Badacsonyi borok
Badacsonyi borok

A Balaton szépsége mindenkit magával ragad. Gyönyörű táj, pihenésre alkalmas vidék és még egy kiemelkedő dolog is jellemző, a temérdek szőlő, amiből csodálatos ízű és színű borok készülnek. A Balaton két öble között ékelődött be az a majdnem kereknek mondható hegy, amit Badacsonynak ismerünk.

A Badacsonyi borok-ról röviden

Ilyenkor az embereknek a borvidék és Badacsonyi borok jutnak először az eszükbe és persze nem véletlenül. Igen régre nyúlik vissza a történelme, hiszen a római korban is termesztettek szőlőt, sőt, Probus császár jelentős telepítéseket végeztetett. A kedvező elhelyezkedésének számos pozitívuma van, ugyanis minden adott, hogy minőségi és bőséges termést hozzon. Az ültetvények zöme az egyház tulajdonába került a középkorban. Egyik híres termék a Badacsonyi ürmös volt, ami annyira közismert és elismert volt, mint ma a tokaji aszú. A Badacsonyi borok hanyatlását a filoxéra-járvány idézte elő, ugyanis új fajtákat kellett beszerezni, ami időt kívánt, hogy bőséges hozamot hozhasson. Mivel az egyház tulajdonában volt, ezért a szerzetesek gondoskodásának köszönhetően ismét felvirágzott, mivel Franciaországból hozták be a Pinot grist. A talaj egyedi jellegzetessége révén, átalakult helyi fajtává, amit mindenki úgy ismer, hogy Szürkebarát.

Amennyiben olyan az időjárás, akkor remekül aszúsodik is. Természetesen többféle is fellelhető, legnagyobb mennyiségben az Olaszrizling, utána azonnal követi a már említett Szürkebarát, de van itt Tramini, Muscat Ottonel, Rajnai Rizling, sőt, Chardonnay is. A Badacsonyi borok közül a Kéknyelű nem szorul bemutatásra, bár jelentős kárt okozott a 80-as évek fagykára, viszont olyan fellendülőben van ismét, hogy hamarosan újra elfoglalja emblematikus helyét.

Kifejezetten tüzesek és testesek, zamatosak, ezért nagyon hamar kedvencekké válnak. Temérdek pincészet van, ahol a Badacsonyi borokat kóstolásra és megvételre is kínálják, amiből nemcsak saját részre érdemes vásárolni, de még ajándéknak is nagyszerű. A talaj ásványait, a Balaton vizének illatát és a Nap éltető erejét szívják magukba a szemek, amiből csakis kiváló eredmény születhet, ez pedig a Badacsonyi borok megannyi fajtája.