Badacsony bor – a vidék kincse

Badacsony bor
Badacsony bor

Mindenki ismeri a Balaton északi részén található badacsonyi borvidéket, ahol már a római korban is jelentős szőlőtermesztés folyt, hiszen Probus császár nagy telepítéseket végeztetett, aminek nagy része az egyház tulajdonába került. A Badacsonyi ürmös a Tokaji aszúhoz hasonlóan híres volt a 18-19 században.

Badacsony bor igen közkedvelt

Sajnos a filoxéra járvány nem kerülte el a vidéket és a pusztítást követően új fajtákat telepítettek. Franciaországból hozták a Pinot grist, ami átalakult Szürkebaráttá. A Badacsony bor napjainkban is elismert és igen közkedvelt a fogyasztók körében. A kiváló minőséget a talajnak és az enyhe, kiegyenlített éghajlatnak köszönheti. A vidéken nagyon sokan foglalkoznak szőlővel és borral, így pedig a konkurencia adott, ezért mindenki arra törekszik, hogy minőségi nedűt állítson elő, a fogyasztók legnagyobb örömére. Aki a Badacsony bor között keresgél, az bőséges felhozatalból válogathat, hiszen vörös, rozé és fehér egyaránt a termékpaletta részét képezi. Igaz, a vörösből van a legtöbb, de a másik kettőből is akad néhány. Vannak olyan internetes portálok, amelyek statisztikákat készítenek, így a Badacsony borok is górcső alá voltak véve és kiemeltek néhányat. A legnagyobb területet az olaszrizling uralja, de jelentős mennyiség van a rajnai rizlingből is.

Természetesen a Szürkebarátot sem szabad kihagyni vagy a kéknyelű, rózsakő, budai zöld, zeusz, vulcanus. A rózsakő igen ritkán fordul elő és fiatalon nem mondható túl aromásnak, de idővel mézes jegyekkel gazdagodik. A Badacsony bor bármelyike kiváló az ünnepi asztalra, sőt, ajándéknak is méltó, hiszen nemes italról van szó, ami fenséges aromával, egyedi íz-világgal rendelkezik.

Számos pincészet szervez borkóstolót, ahol persze nemcsak kóstolni lehet, hanem vásárolni, hogy majd odahaza is elő lehessen venni a vacsora mellé vagy ha váratlan vendég érkezik. A Badacsony bor között a legelőkelőbb és legismertebb a Kéknyelű, ami nemcsak hazánkban ismert és közkedvelt, hanem külföldön is. Az ezen a vidéken termő olaszrizlingről azt szokták mondani, hogy „olyan, mint a jó feleség, nem csillog, nem villog, de jó vele élni”.