A borászati eszközök használatához tudás is kell

Borászati eszközök

Sokan úgy vélik, hogy vesznek ősszel valamennyi szőlőt és saját maguknak elkészítik a bort, amit majd a különféle alkalmakkor elővehetnek. Nagy tévedésben vannak azok, akik így gondolkodnak, hiszen a borászati eszközök sokaságára van szükség ahhoz, hogy minőségi és nemes nedű szülessen.

Borászati eszközök szakmai hozzáértéssel

Már a szőlő kiválasztása és párosítása is szakértelmet kíván, ha valóban a minőség lebeg a szemünk előtt. Amennyiben ez a tudás megvan, akkor jöhetnek a borászati eszközök megvétele, ha nem rendelkezünk velük. A darálók, zúzó, bogyozó gépek arra kellenek, hogy a szőlőszemeket legyen mivel összetörni. Utána a prés a soros, hiszen ezzel nyerhető ki a lé, de ennél is el kell dönteni, hogy milyen nagyságú legyen. A kapott mustot minél hamarabb el kell választani a cefrétől, majd erjesztő edényekbe tölteni. A hordók is a borászati eszközök kategóriába tartozik, ugyanis ebben válik a mustból bor, persze bizonyos idő elteltével. Vannak manufaktúrák, ahol mindent, amit csak lehet, kézi erővel végeznek, de a nagyobb pincészetek már modernizáltabbak és gépi erőket is bevetnek. Vagyis a borászati eszközök közül, a fent felsoroltak csak az alapot képezik.

Ezek mellett még jóval több olyan kellék van, ami kiváltja az emberi beavatkozást, vagy megkönnyíti azt. Példának okáért a palackozás is a borászati eszközök sorába tartozik, ami nem mindenhol van gépesítve, hanem emberi erővel emelik ki a hordókból és tartályokból, hogy aztán üvegbe vagy kancsóba kerüljön. A profin dolgozó dugaszoló is idetartozik, de aki csak saját részre állítja elő a bort, annak nem biztos, hogy megtalálható a kellékek között.

Vagyis, aki eladásra is elő szeretne állítani, az a borászati eszközök hosszú listáját kénytelen beszerezni, amihez ajánlott szakembertől tanácsot és segítséget kérni. Persze nem elég mindezt beszerezni, hanem meg kell tanulni a használatát és a borászat apró fortélyaira is rá kell jönni, amit csak tapasztalattal lehet birtokolni. A borászati eszközök segítik a munkát, ha rendeltetésszerűen vannak alkalmazva ott és akkor, ahol és amikor kell.