A borkóstolás kuriózumokat is tartogat

Borkostolás felsőfokon

A szőlővel foglalkozni szívvel kell. Bár könyvekből tényeket meg lehet tanulni, de az igazi fortélyokat csak a földeken lehet elsajátítani saját tapasztalattal, jobb esetben egy kiváló gazda segítségével.

Borkóstolás, hogy megismerhesse az újdonságokat

A szőlősgazda gyakran borász is, így gyakori eset, hogy számos pincében szerveznek borkóstolást, hogy megismertesse minden kistermelő, hogy milyen finomságot hozott létre. Sőt, a faluturizmus azokon a vidékeken, ahol a szőlő uralja a tájat, gyakran építkezik a szőlőre és a borra. Miként? Úgy, hogy bor-utakat szerveznek, amikor az érdeklődőkkel megismertetik a szőlő helyét, a vele való foglalkozást, a szüretet, a bor elkészítésének folyamatait, amit egy víg és kellemes borkóstolás követ. Amelyik pedig a legjobban ízlett, abból lehet vásárolni is saját részre és ajándékba egyaránt. Egyesek úgy tartják, hogy az ilyen kirándulások csak a férfiaknak szólnak, ami óriási tévedés! A hölgyek is bátran részt vehetnek, ugyanis minden borász gondoskodik arról, hogy olyan nedűk is szülessenek, amelyek a nőknek a kedvencei. Amelyek nem annyira testesek, inkább könnyedek, édesebbek. Tehát, a borkóstolás mindkét nemnek tartogat kellemes meglepetéseket és fenséges aromákat. A borászok munkája egész évben tart, főleg akik még azzal is foglalkoznak, hogy valamilyen újdonságot alkossanak meg.

Az ilyen nedűket nem lehet megtalálni a boltokban, de a pincészetekben a borkóstolás által megízlelhetjük és eldönthetjük, hogy bejön vagy nem. Igen sok magyar bor van, amit a világon mindenfelé ismernek és elismernek. Ráadásul már nálunk is megfigyelhető, hogy az emberek hajlanak a minőség fel, szemben a mennyiséggel, ami igazán jó hír. Az ilyen személyeknek igazi kikapcsolódást jelent egy bor-körút, amibe a borkóstolás is beletartozik.

Bátran meg lehet kóstolni többet is, persze nem egyszerre, mert lehet bármennyire finom, de azért az alkoholtartalma hamar megmutatja az erejét. Tehát, a borkóstolás csak módjával történjen, hogy ne csak az ital legyen a középpontban, hanem az aromák, az ízek, a színek és minden más, ami hozzátartozik egy ilyen csodás élményhez!