A borok fajtái laikus szemmel

borok fajtái
borok fajtái

Egyes becslések szerint, a Földön már 6000 éves a szőlőművelés, amit leginkább a görögöknek és a rómaiaknak köszönhetünk. Hazánkban is szép történelme van, ugyanis a vidékünkön élő a kelták is foglalkoztak a borkészítéssel. Azóta számos változatban került a poharakba ez a nemes nedű. A borok fajtái eléggé tág fogalom, ugyanis annyira szerteágazó, hogy nehéz bármilyen sablont húzni a témára. A borok fajtáit egyesek leszűkítik a gyönyörű színben pompázó fehér, vörös és rozé típusokra.

A borok fajtái tág fogalom

Bár még van egy fajta, amit a Siller színtartományba sorolnak. Ez a rozétól sötétebb, de a vöröstől világosabb nedű. A borok fajtáit érdemes célzottan arra kialakított pohárba felszolgálni és elfogyasztani, mert így a látvány is szemkápráztató lesz és a fogyasztása is külön élményt ígér. Mások a úgy csoportosítják a borok fajtáit, hogy a cukortartalmat veszik alapnak, ami lehet száraz, félszáraz, édes és félédes. Megint mások az eljárás szerint különböztetik meg a borok fajtáit. Az egyik az aszúbor, amit leginkább aszú szőlőből állítanak elő. A barrique a tölgyfahordóban érlelt bort jelenti, amit előtte kiégetnek. A cuvée, amit vegyesnek ismerünk, többfajta szőlőből készült bort jelent. A fajbor a leginkább közkedvelt, amit nemes szőlőből és hagyományos eljárással állítanak elő. A következő a jégbor, ami egyre közismertebb, ezt természetesen fagyott szőlőből készítik. Egyesek még a pezsgőt is idesorolják, mivel ennek is alapja a bor. A borok fajtái még úgy is kategorizálva vannak, hogy melyik az asztali bor, a tájbor, oltalom alatt álló földrajzi jelzés, oltalom alatt álló eredetmegjelölés.

Hogy pontosan mit fed a borok fajtái kifejezés, arra leginkább egy szakértő tudna pontos és kielégítő választ adni, akinek a kisujjában van minden fortély, ami ehhez szükséges. A fogyasztó bármilyen szempont szerint csoportosítja, a lényeg úgyis az marad, hogy minőséget kapjon a pénzéért, szép dizájnba csomagolva és megfizethető áron. A borok fajtái kielégítenek mindenféle igényt, ugyanis az eltérő ízléseknek bőven akad felhozatal, amiből válogatni tudnak.