A cider feldobja a hangulatot

cider
Cider

Mindenekelőtt az italról azt kell tudni, hogy a sör és a bor közötti átmenet. A cider almából készül, enyhén szénsavas, az alkoholtartalma pedig körülbelül a sörével egyezik meg. Az ízvilága a száraztól egészen az édesig terjed, sőt, a szénsavassága is tág határok között mozog. Sokan előszeretettel fogyasztják forralva a téli estéken. A nedű egészségesnek nevezhető, hiszen tele van antioxidánsokkal és fenolokkal. Ezek a hatóanyagok gátolják a szív- és érrendszeri betegségek, valamint a rák kialakulásának kockázatát.

A cider igencsak kedvelt alkoholos ital Európában, az Egyesült Államokban, Kanadában és Ausztráliában. Felmérések alapján kijelenthető, hogy a legnagyobb népszerűségnek a Brit-szigeteken örvend, ahol rengeteg variációban érhető el. A sörökhöz hasonlóan, a cukor erjedésének köszönhetően éri el az alkoholos hatását. Még mielőtt az összes cukor elerjedne, hordóba öntik és légmentesen lezárják.

Ezután még rövid ideig hagyják érni, ebből kifolyólag szénsavas lesz. Magyarországon gyakorlatilag minden sörgyár termékpalettáján fellelhető a cider. Nyári napokon, a nagy melegben gyakran fogyasztják frissítőként. Az alapanyagának köszönhetően, sok káliumot és némi vasat is tartalmaz. Egyes vidékeken körtét használnak az előállításához, azonban ennek az italnak az elnevezése perry.

A cider a webáruházakból kisebb-nagyobb tételben megrendelhető, így ha bulit szervez, akkor a beszerzését illetően nem lesz nehéz dolga. Remek választás lehet baráti összejövetelek vagy ünnepek alkalmával. A cider a grill partik elengedhetetlen kiegészítője. Ha eddig még nem kóstolta meg, akkor itt az ideje kipróbálni!