Dióhéjban a szigetüzemű napelemes rendszer előnyeiről

szigetüzemű napelemes rendszer
Szigetüzemű napelemes rendszer

A hagyományos napelemrendszerek működése szorosan össze van kötve az áramszolgáltatóval. A közüzemű villamos hálózathoz való kapcsolódás a szigetüzemű napelemes rendszer esetében egyáltalán nem számít teljesítendő kritériumnak. A szóban forgó technika független a hálózattól, önmagában is képes működni, illetve az adott háztartást ellátni energiával. Mégis, hogyan működik a gyakorlatban ez az okos berendezés? Jelen írásunkban sorra vesszünk minden olyan fontos információt, amit a szóban forgó berendezésekről tudni kell, illetve kitérünk egy szintén népszerű berendezés működtetésére – kivesézzük, mit kell tudni a szigetüzemű hibrid rendszer kapcsán.

Ez az utóbbi téma már csak azért is érdekes önmagában, mert az idei törvényváltoztatások nagymértékben befolyásolják azokat, akik eddig szaldó elszámolást készítettek. Esetükben talán épp a hibrid rendszerek telepítése jelenti a megoldást!

Beszéljünk kicsit a tisztán szigetüzemű rendszerekről

Előjáróban jó tudni, hogy a szigetüzemű napelemes rendszerrel kizárólag annyi energiánk van, amennyit a panelekkel megtermeltünk magunknak. Ennek az energiamennyiségnek a tárolása a rendszer akkumulátorában kerül és onnan hívhatjuk elő igény esetén. Egyébként az energiatermelést, ugyanúgy, mint a hagyományos rendszerek esetében, a szisztéma napelem paneljei végzik.

Milyen részekből áll a tisztán szigetüzemű rendszer?

A szigetüzemű rendszerek esetében, a napelem panelek és az inverter mellett, az akkumulátortöltő elektronika és az akkumulátortelep is a rendszer fontos részei. Az előbbi sok esetben magában az inverterben van beépítve. Vannak bizonyos helyzetek, amikor a szigetüzemű napelemes rendszer kiépítése elementáris. A félreeső mezőgazdasági intézmények, nyaralók esetében, ahol a villamos hálózatra való csatlakozás túl költséges, esetleg alapvetően lehetetlen, a szigetüzemű napelemek nyújtják a tökéletes választást.

Ezt a sok jót meg is kell ám fizetni!

Kétségtelen, hogy a szigetüzemű napelemes rendszereknek számos előnyük van, hiszen a közüzemű villamos hálózat működése abszolút nem határozza meg azok üzemelését, viszont nem mehetünk el azon tény mellett, hogy a számos előnnyel párhuzamosan, ennek a rendszernek legalább 50%-kal többe kerül a kiépítése, mint a hagyományos berendezéseké.

Szigetüzemű hibrid rendszer – mégis, mi ez?

A hibrid rendszerek, amint azt az elnevezésük is remekül sejteti, egyfajta hidat képeznek a hagyományos, hálózatra kapcsolt rendszerek és a tisztán szigetüzemű társaik között, ötvözve az azok működtetésével járó előnyöket.

A technológia előrehaladásával, különösen a hibrid napelemes rendszer fejlesztésével, a lakossági szükségletek kielégítése még inkább előtérbe kerülhet. Magyarországon, ahol a napelemes rendszerek által termelt többletenergia visszatáplálása egyelőre korlátlan, az új rendszerek esetében már az energiatárolásra is nagy hangsúlyt kell fektetni.

Miért? A korábban már említett, idén érvénybe lépő szabályok miatt. Ugyanis 2024-től érvényes új szabályozás, ami a szaldó elszámolást kiiktatva, a bruttó elszámolást vezeti be, lehetővé teszi a felhasználóknak, hogy naplemente után is fenntartható módon biztosítsák a saját energiával való ellátásukat.

Célkeresztben a rugalmasság

A hálózatra visszatápláló napelemes rendszerekben az elektromos hálózat tárolja a felesleges energiát, amit intenzív napfény esetén termelünk és később, amikor kevesebb a fény (ergo energia), felhasználhatunk igény szerint. Ezzel ellentétben, a hibrid napelemes rendszerek lehetővé teszik az energia helyben történő tárolását, így a felhasználók kevésbé függenek az áramszolgáltatótól és rugalmasabban kezelhetik az energiaszükségletet.

A szaldó elszámolás pedig olyan módszer volt, ahol a közcélú hálózat energiatárolóként működhetett, a termelt és felhasznált energia kiegyenlítésére szolgált. Az energia be- és kiáramlását egy speciális mérőóra figyelte, ami az éves energiafogyasztást számolta el. Ez az eljárás lehetővé tette a napelemes rendszerek tulajdonosainak, hogy hatékonyan használják fel a megtermelt energiát, a helyzet viszont az, hogy a „szaldózás” csak 2023. december 31-ig telepített fotovoltaikus rendszerek esetében maradt érvényben, az újonnan telepített berendezéseknél sajnos nem.

Szigetüzemű hibrid rendszer – amivel mindenki jól jár!

A hibrid napelemes rendszer előnye, hogy két módban is képes működni: önálló, szigetüzemű rendszerként és hálózatra visszatáplálóként is. Ez különösen hasznos lehet azokban az időszakokban, amikor az áramszolgáltatók korlátozzák a hálózatba visszatáplálható energia mennyiségét. A hibrid rendszer lehetővé teszi az üzemeltetőnek, hogy maximalizálja az energiafelhasználást, mivel a nem használt energiát saját tárolóban gyűjti, így csökkentve a külső energiaforrásoktól való függőséget.