Dióhéjban a szigetüzemű napelemes rendszer előnyeiről

szigetüzemű napelemes rendszer
Szigetüzemű napelemes rendszer

A hagyományos napelemrendszerek működése szorosan össze van kötve az áramszolgáltatóval. A közüzemű villamos hálózathoz való kapcsolódás a szigetüzemű napelemes rendszer esetében egyáltalán nem számít teljesítendő kritériumnak. A szóban forgó technika független a hálózattól, önmagában is képes működni, illetve az adott háztartást ellátni energiával. Hogyan működik ez az okos berendezés?

Nos, előjáróban jó tudni, hogy a szigetüzemű napelemes rendszerrel kizárólag annyi energiánk van, amennyit a panelekkel megtermeltünk magunknak. Ennek az energiamennyiségnek a tárolására a rendszer akkumulátorában kerül sor és onnan is hívhatjuk elő igény esetén. Egyébként az energiatermelést, ugyanúgy mint a hagyományos rendszerek esetében, a szisztéma napelempaneljei végzik.

A szigetüzemű rendszerek esetében, a napelempanelek és az inverter mellett, az akkumulátortöltő elektronika és az akkumulátortelep is a rendszer fontos részei. Az előbbi sok esetben magában az inverterben van beépítve. Vannak bizonyos helyzetek, amikor a szigetüzemű napelemes rendszer kiépítése elementáris. A félreeső mezőgazdasági intézmények, nyaralók esetében, ahol a villamos hálózatra való csatlakozás túl költséges, esetleg alapvetően lehetetlen, a szigetüzemű napelemek nyújtják a tökéletes választást.

Kétségtelen, hogy a szigetüzemű napelemes rendszereknek számos előnyük van, hiszen a közüzemű villamos hálózat működése abszolút nem határozza meg azok üzemelését, viszont nem mehetünk el azon tény mellett, hogy a számos előnnyel párhuzamosan ennek a rendszernek legalább 50%-kal többe kerül a kiépítése, mint a hagyományos berendezéseké.