A légnyomástérkép hasznára lehet

légnyomástérkép
Légnyomástérkép

A légköri nyomás állandó változása a Földön hatalmas szerepet tölt be az időjárás, valamint az éghajlat tanulmányozásában. A légnyomástérkép színezése interpolációval történik. Meg kell említeni, hogy elsőként az olasz származású Evangelista Torricelli mérte meg. A vizsgálat manapság barométer vagy forrásponthőmérő hipszométer segítségével megy végbe. Napi ritmusban változik.

A trópusi zónában a hatás rendkívül erős, a sarkköri területeken pedig nulla. A trópusokon közel 5 mbar is lehet a változás mértéke. A légnyomástérkép bármikor felkereshető az internetes oldalakon, ha tájékozódni szeretne a várható időjárásról. A levegő nem tapintható és nem látható, ezért nehezen hiszi el az ember, hogy nagy tömege van. Ha súlya van, akkor természetesen nyomása is. A szilárd testekhez hasonlóan, ránehezedik az alatta elhelyezkedő felületre.

Egy zseniális fizikus Otto von Guericke látványos kísérlettel be is bizonyította 1654-ben. A légnyomástérkép részletesen bemutatja a magasságokat és az értékeket. A hegymászók beszámolói alapján kijelenthető, hogy 4000 métertől felfelé kezdődnek a hegyi betegségek tünetei.

A légzés elmélyülése, a szívverés gyorsulása, a hőségérzet, a látótér elsötétedése, a szédülés, a hányinger mind a légköri nyomás csökkenésének tudható be. A nyomásérték függ a levegőoszlop magasságától. A képen megfigyelhet izobár vonalakat, amelyeket a Beaufort skálába sorolt szélirányt és annak erősségét mutató nyilak egészítenek ki. A légnyomástérkép a telefon vagy a laptop segítségével bármikor egyszerűen megtekinthető.