Az Unicum Magyarország egyedülálló esszenciája

Unicum
Unicum

Ez az ital olyan rendkívüli módon jó, hogy csak az eredet története fogható hozzá. Ha megkérdezünk egy turistát, hogy mi az, ami Magyarországhoz kötődik, kétségtelenül a Parlament épületét, a budapesti hidakat vagy a Balatont említi. Tegyük fel ugyanezt a kérdést egy helybélinek és biztosan az Unicum lesz a válasz. Ezt a kesernyés, mégis merész gyógynövényekből előállított likőrt elsősorban étkezés előtti aperitifként vagy étkezés utáni emésztést segítőként fogyasztják.

A sötét borostyánszínű ital több mint 40 különböző gyógynövény és fűszer egyedi keveréke, amit desztillálnak és legalább 6 hónapig tölgyfahordóban érlelnek. Akiknek tetszik az ital íze, de kicsit kesernyésnek tartják, létezik a likőrnek egy kissé eltérő változata, az Unicum Next, ami ugyanabból a receptből készül, de valamivel kevésbé keserű és enyhén citrusos utóízzel rendelkezik.

A likőr története legalább annyira rendkívüli, mint az íze. 1790-ben történt, hogy Zwack doktor, a császári udvar királyi orvosa, II. Leopold császárnak, a Habsburg uralkodónak egy korty Unicumot ajánlott az emésztési zavarai ellenszereként. A legenda szerint a császár megjegyzése a következő volt: „Dr. Zwack, das ist ein Unikum!” (Dr. Zwack, ez egyedülálló!), így kapta a likőr a nevét és a királyi pozitív megjegyzés hozzájárult ahhoz, hogy a népszerűsége messze túlterjedt a bécsi udvaron.

50 évnek kellett eltelnie ahhoz, hogy Zwack doktor leszármazottja, Zwack József megalapítsa az első magyar likőrgyártó céget. Az Unicumot ma is ugyanazon recept alapján gyártják. Aki szeretné megismerni az előállítását és a Zwack család lenyűgöző történetét, mindenképpen látogasson el a gyár múzeumába!