A méz tulajdonságait befolyásoló tényezők

A méz jótékony hatásai
A méz jótékony hatásai
A méz jótékony hatásai

A méhészetek sokfélesége nagyban függ a méz tulajdonságaitól, valamint attól, hogy milyen fajta mézet „állítanak elő” a méhek. Eredetétől függően, a méz többféle tulajdonsággal rendelkezik, összetevőinek jellemzői eltérőek annak függvényében, hogy milyen virág nektárjaiból származnak, illetve milyen cukrot tartalmaznak az adott növény nedvei. A méz színe is többféle lehet, egészen a hófehértől a feketéig is előfordulhat. Színét az is meghatározza, hogy miként van tárolva, milyen eszközökben, mennyi ideig.

Az izét tekintve is többféle típust különböztetünk meg, attól függően, hogy milyen virágokról gyűjtötték be a nektárt a méhek. Kémiai, biológiai, illetve fizikai tulajdonságait olyan külső tényezők is befolyásolhatják, amit a termelő nem tud megváltoztatni. Ezek a külső tényezők közé tartoznak a nektárforrások, valamint az időjárás a gyűjtés szakaszában. Az időjárást tekintve, a gyűjtést nehezítheti a túl hűvös idő, a nagy szárazság, illetve a sok csapadék is. Természetesen, mindezek mellett a méz minőségét több olyan tényező is befolyásolhatja, amit a méhész irányit, mint például a kaptár típusa, a méhcsaládok állapota, a méhészeti technológia, valamint a munkafolyamatok során alkalmazott tisztasági feltételek.