A nikkel allergia felismerése és tesztelése

nikkel allergia
Nikkel allergia

Gyakori jelenség, hogy egy fémékszer viselésekor a bőr felületén viszketés és pirosodás alakul ki. Ezek a jelek legtöbb esetben valamilyen fémallergiára utalnak. Leggyakrabban a nikkel allergia okoz kellemetlen tüneteket, amit vérvizsgálat és provokációs teszt alapján mutatnak ki. Ha valakinél beigazolódik, hogy nikkel allergia áll fenn, óvakodnia kell minden olyan fémtől, ami ezt tartalmazza. Az emberiség 8%-a küszködik ezzel a problémával.

A nők nagyobb százalékban érintettebbek, mint a férfiak. Kellemetlen tünetek jelentkezhetnek, mint például bőrpirosodás, viszketés, orrdugulás, szemviszketés, fejfájás, hasi fájdalom, de akár nehéz légzés, fulladás is előfordulhat.

A tünetek jelentkezhetnek azonnal vagy pár nap elteltével is. Az allergiát nemcsak a fémtárgyak közvetlen érintésével válthajuk ki, hanem szájon keresztül, élelmiszer bevitellel is. Néhány gyümölcs és zöldség is tartalmazza ezt a kemény, ezüstfehér fémet. A gabonafélék csoportjába tartozó árpa, zab és szója is tüneteket válthat ki. Ezért, az ebből készült termékek fogyasztása nem ajánlott.

A brokkoli, spenót, sárgadinnye, sárgabarack, paradicsom is veszélyt jelenthet az allergiás személyekre. Ha az epicutan teszt kimutatta a nikkel allergia létezését a szervezetben, óvakodni kell minden olyan tárgytól vagy élelmiszertől, ami kisebb vagy nagyobb nyomokban tartalmazza. Ezt betartva, a panaszok többsége megszűnik és teljes értékű életet lehet élni, így a hétköznapok apró örömeit a nikkel allergia tünetei nélkül élvezhetjük.