Mire tér ki a tulajdoni lap tartalma?

tulajdoni lap tartalma
Tulajdoni lap tartalma

Ha ingatlant vásárolunk vagy más módon jutunk hozzá, fontos ellenőrizni, hogy ki a gazdája. Erről ad információt a tulajdoni lap tartalma, ami az ingatlan tulajdonjogát igazolja. Ez egy jogi dokumentum és a törvény szerint a rajta szereplő adatok az ellenkezőjük bizonyításáig hitelesek. Az okiratot az illetékes nyilvántartói hivatalnál jegyzik be, a megye vagy a főváros esetében kerület szerint, amelyikben az ingatlan található.

A tulajdoni lap tartalma rögzíti az ingatlanra és tulajdonosaira, valamint az egyéb információkra vonatkozó adatokat. A nyilvántartásba vétel az illetékes hivatalhoz való beérkezés sorrendjében történik. A tulajdonjogra vonatkozó információk rögzítésére manapság számos különböző típusú okiratot használnak a különböző helyzetekben.

De fontos elkerülni a később lehetséges problémákat. A dokumentumot ezért egy jegyzőnél is érdemes rögzíteni, aki kérésre másolatokat is ad az ügyletben résztvevő feleknek. Ezeket biztonságos helyen kell tárolni, más fontos iratokkal együtt. Az eredeti tulajdoni lapot az illetékes hivatalnál helyezik letétbe, amely kérésre hitelesített kivonatot vagy hiteles másolatot készít a jogi ügyekhez vagy kizárólag tájékoztatás céljából a természetes és jogi személyeknek.

A hivatalnak ilyenkor fel kell tüntetnie, hogy a dokumentumot jogi célra vagy csak tájékoztatásra szánják. A tulajdoni lap tartalma kitér az ingatlan tulajdonosának családi és utónevére, születési dátumára, jogi személyek és szervezetek esetében pedig az adóazonosító számra. A tulajdoni lap tartalma beszámol arról, hogy az ingatlan házastársak közös tulajdonában van-e, mi a megszerzésének módja és időpontja.