Balatoni borok szeretettel és odaadással készítve

Balatoni borok
Balatoni borok

Rengetegen várják, hogy eljöjjön a nyár, amikor az emberek többsége végre kiveheti a szabadságát és kicsit kifújhatja magát. Hazán első számú úti célja a Balaton, de a külföldiek is előszeretettel keresik fel. Itt aztán mindenféle kikapcsolódás adott.

Balatoni borok szeretettel

A baráti társaságok előszeretettel töltik az estét a parton és ilyenkor előkerülnek a balatoni borok is, amelyeknek a felsorolása is hosszadalmas lenne. A könnyű rozé fajták üdítően hatnak a nyári forróságban. A testesebb fajták a nehezebb ételek mellé ajánlottak. Természetesen vannak fehérek is bőségesen. Mindenféle ételhez és desszerthez találni a balatoni borok között megfelelőt. Temérdek pincészet kínálja a portékáit kóstolásra és megvételre egyaránt, de az éttermek itallapjáról sem hiányozhatnak. Igazi slágernek számít a BalatonBor, ami egy üdítően új fajtának számít és a népszerűsége felfelé ível. Sőt, még bormúzeum is akad, ahol kicsit részletesebben meg lehet ismerni ezeket a nemes nedűket és persze a szüreteléstől a palackozásig tartó útját is lehet kicsit tanulmányozni.

Például Keszthelyen a Festetics kastélynak a pincerendszerében nyitották meg a Balatoni Borok Házát, ahol a szakszerű tárlatvezetés magyarul, angolul és németül egyaránt igényelhető. Természetesen meg kell említeni azokat a versenyeket is, amelyek évről-évre megrendezésre kerülnek. Ha mértékkel van fogyasztva, akkor nemcsak a jókedvet alapozza meg, hanem az egészségre is jótékony hatással bír. Megszemlélve a hatalmas szőlőültetvényeket, elmereng az ember, hogy mennyi munka és szeretet kell ahhoz, hogy ilyen nemes itóka kerüljön a palackba.

A helybéli gazdáknak pedig mindez adott, hiszen nemcsak tudással, hanem szívvel-lélekkel hozzák létre a finomabbnál-finomabb balatoni borok bármelyikét. Akár saját részre, akár ajándékba akarunk venni néhány palackkal, nyugodt szívvel megtehetjük, ugyanis első osztályú mindegyik, legyen az vörös, rozé vagy fehér. Bármikor meg lehet koronázni egy fontos eseményt, kiemelkedő alkalmat vagy kellemes vacsorát a balatoni borok valamelyikével.