Balatoni borvidék változatos felhozatallal

Balatoni borvidék
Balatoni borvidék

Hazánk olyan kiváltságos helyen fekszik, hogy szinte azt mondhatjuk, minden megterem. Idesorolható a szőlő is, amiből a minőségi, gyönyörű színű, aromás borok is készülnek. Számos pontján láthatunk szőlőültetvényeket, amibe a Balatoni borvidék is sorolható. Hazánkban 7 borrégiót tartanak számon, az egyik a Balatoni borrégió, ami 6 borvidék tagol.

Balatoni borvidék változatos szőlőfajtákkal

Révfülöptől Szigligetig a Badacsony terül el, aminek az éghajlatát a tó határozza meg. A talaj itt-ott lösz, de felfelé már a bazalt és a bazalttufa határozza meg. Helyenként találkozhatunk mészköves és vörös permi homokkő is akad. Az Olaszrizling és a Szürkebarát a leginkább ismert, amit nem kell bemutatni senkinek. Balatoni borvidék következő állomása a Balatonboglári, ami a tó déli részén terül el. Nagyrészt fehér szőlő található, azért akad valamennyi kék is. Viszont itt, kiemelkedő szerepet kap a pezsgőkészítés is. A magyar és a világfajták egyaránt képviseltetik magukat. Talán a vidék legismertebbjének a Muskotály nevezhető, ugyanis ebből készül a Bonus Bonorum balatonboglári borlovagrend zászlósbora. Harmadikként a Balaton-felvidékit kell megemlíteni, ahol a talaj barna erdőtalaj. Az itt készült borok diszkrét illattal rendelkeznek, kifejezetten zamatosan, mondhatni elegáns borok.

Leginkább a fehér fajták lelhetőek fel ezen a tájon, abból is az Olaszrizling viszi a prímet, de a hungarikumnak számító furmint is jelen van. A következő a sorban a Balatonfüredi-Csopaki, ami Balatonalmáditól Zánkáig terül el, változatos talajösszetétellel. A Balatoni borvidék következő állomása a Nagy-Somlói rész, ami a legkisebbnek számít és a Somló lábánál helyezkedik el. A változatos talaj hatással van a borok ízére, aromájára is.

Itt is számos pincészet várja, ezen nemes nedű kedvelőit. Bár utolsóként említjük, de ugyanolyan figyelmet érdemel a Balatoni borvidék között a Zalai is. Ahogyan a nevében is benn van, Zala megyében található. A talaj itt szintén nagyon változatos. Elsősorban Chardonnay, Cserszegi fűszeres, Királyleányka jellemző, de bőven akad Kövidinka, Leányka, Nektár, Pinot blanc és még lehetne jó párat felsorolni. Persze ezek csak a fehérek. A vörösökből is szép számban akad, például Cabernet Sauvignon, Kék Oportó, Kékfrankos, Merlot, Zweigelt.