Biobor – természet- és embertisztelet, ízlés és rekonstrukció, tradíció és innováció harmóniája

Biobor az ízlés tradiciója
Biobor az ízlés tradiciója

A bor kérdésköre egy sokakat foglalkoztató, régi időkben gyökeredző, figyelemfelekeltő kultúrával rendelkező terület, mely az emberi élet kulcsponti fordulóinál jelen van, elengedhetetlen kelléke a különféle ceremóniáknak, rendezvényeknek. A biobor topikja napjainkban egyre inkább a figyelem középpontjába kerül, hiszen felgyorsult társadalmunk, „igény-feneketlensége” a kínálatok széles választékával tud szolgálni, azonban ez gyakran a minőség rovására mehet.

Biobor -természet és embertisztelet

A biobor éppen ezt a kvalitatív szempontot jön helyettesíteni. Mindezt pedig olyan módszerek és technikák életbe léptetésével érheti el, amelyek igyekeznek kiépíteni, fenntartani és fejleszteni a természet-ember kapcsolatot. A hazai bioborok tekintetében számos fajta kerülhet megemlítésre, hiszen a tokaji és egri bortípusok megalapozott hírnévre tettek szert. A Dobosi család pincészete a tradicionális eljárásokra helyezi a hangsúlyt, ahol nem kevesebb, mint 15 féle biobor típusból választhat a borkedvelő érdeklődő. Akik látták már a Meg Ryan és Kevin Klein főszereplésében készült elbűvölő Francia csók című filmet, ahol elhangzik egy olyasféle gondolat, amelyben az ember, midőn a borról beszél, ezzel párhuzamosan saját természetéről is beszél, hiszen a két „vérmérséklet” nem tér el oly nagymértékben egymástól. Nem véletlenül született egy lajtstromnyi közmondás a bor mibenlétéről, amelyben érték- és orvosságmivolta, nyelvindító, szónoklatra sarkalló tulajdonsága, maszkoskodás-feszegető ismérve egyaránt felmerül.

A biobor elkészítése során redukálják, vagy egyáltalán nem alkalmaznak gyomirtót, műtrágyát, tartósítószereket és adalékanyagokat, ugyanakkor gyakran felélénkítik, frissítik a hagyományos műveletek egész sorát. Remete Farkas László szerint bizonyos metódusok korunk higiéniai- és egészségügyi előírásainak nem-, vagy kevésbé felelnek meg, ezért a bortermelők arra törekednek, hogy az általuk előállított biobor fajták igazodjanak a mai ember ízléséhez, elvárásaihoz, és előírásokhoz egyaránt. Ezért úgy is mondhatnánk, hogy „rekonstruált” italok kerülnek az asztalra.