A francia borászatok egyik nagyszerű képviselője

Borászatok trezorjai
Borászatok trezorjai

Le vin aiguise l’esprit, vagyis: A bor élesíti az elmét – mondja a híres francia közmondás, amely szólást ki-ki a maga „borigazságaival” akár ki is egészíthet. A Guibert család vállalkozása a borászatok azon válfaját képviseli, ahol a bor minőségét, a hely egyediségét, a munkafolyamat becsületességét és a tudatos, szelíd gazdálkodást helyezik fókuszba. A továbbiakban bemutatásra kerül egy mesés dél-franciaországi birtok, ahol mediterrán éghajlat, lokális szőlőfajták, változatos terroir, színvonalas, zamatos, helyi háziasított borok; gyümölcsös, megragadó, sokrétű, exkluzív aroma; variábilis talajtípus található.

A borászatok válfajai

Aimé Guibert 1993-ban hozta létre a borászatok e nemes példányát, a Moulin de Gassac birtokot, ahol célul tűzte ki Languedoc jellegzetességeinek, egyedülállóságának közkinccsé tételét. Feleségével, Veronique-kal, még az 1970-es években, dacolva a „nagyüzemiesített” bortermeléssel, és ragaszkodva a hely specifikus adottságainak megismertetéséhez – a „borok nyelvén”-, egy, a régió borkészítési eljárásaitól eltérő filozófiát kezdtek vallani. Azóta is kitartanak mellette. A bor zamatában és illatában érezni a birtok ősbozótos növényzetének páratlanságát. A borászatok területén megbecsülendő hozzáállásnak minősül az, hogy a borelőállítás folyamatában redukálják a hordók használatát, annak érdekében, hogy a tájegység sokoldalúságát és a szőlők markáns gyümölcsösségét demonstrálhassák.

Napjainkra már szállóigévé nőtte magát az a történelmi tény, mely kimondja, hogy a szőlőtermesztés és ezzel egyetemben a borászati eljárások az emberiséggel egykorúak. Számtalan vonatkozásban manapság is változatlanok maradtak ezek a műveletek. A borászatok tekintetében a Guibert család nagyszerű vállalkozásba kezdett, ahol az ember a természet pódiumán nem terhelő, agresszív-fosztogató módon lép fel, hanem serkentő gazdaként. A történelem ,,élő lapjain” a szőlészet és a borászatok szellemi trezorja, valamint a komoly és nélkülözhetetlen gyakorlati professzionizmus folyamatosan bővülni látszik. És ez főként a kitartó bortermelők érdeme.